2020.05.31., vasárnap , Angéla,Petronella

Állattenyésztés

2015. október 26. hétfő • 09:35

Emelkednek-e a takarmányárak, ha GMO-mentesek lesznek?

Az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC), valamint az EU olaj- és fehérje iparág csúcsszervezete (FEDIOL), valamint az Európai Gabona- és Takarmánykereskedelmi Szövetség (COCERAL) még egyszer nyomatékosan figyelmeztetett a genetikailag módosított takarmányok országonként hozott tilalmának negatív hatásaira.

Egy aktuális tanulmány szerint, az ágazat képviselői az állattartás takarmányköltségeinek jelentős emelkedését várják azokban az országokban, ahol úgy döntenek, hogy a gazdáknak kizárólag a hagyományos takarmányok használatát engedélyezik. Ha Németország, Franciaország, Lengyelország és Magyarország tiltó döntést hoznak, akkor a szövetségek csak erre a négy országra vonatkozóan évente összesen 1,2 milliárd euró többletköltségre számítanak.

Abban az esetben, ha a teljes EU lemondana a genetikailag módosított takarmányokról, akkor a ráfordításoknál keletkező plusz 2,8 milliárd euróra becsülhető. A FEFAC, A FEDIOL és a COCERAL ezért „végérvényes” versenyhátrányoktól tartanak az európai állattartásban, amely egyaránt érezhetővé válhat a belső piacon és harmadik országokban is.

A világpiacon a géntechnika-mentes takarmánnyal előállított állati termékek iránti korlátozott kereslet a tiltás mellett döntő országokban további gazdasági nyomást gyakorolna a gazdaságokra, vetik fel az ágazat szervezetei. Ez negatív hatást gyakorolna a teljes értékteremtési láncra, és veszélyeztetné a munkahelyeket.

Időközben azonban, inkább valószínűtlennek tűnik, hogy mindez megvalósuljon. Az Európai Parlamentben a Környezetvédelmi Bizottság nagy többséggel a genetikailag módosított szervezetek (GMO) élelmiszerekben és takarmányokban történő nemzeti tiltási lehetősége ellen foglalt állást, és a bizottsági javaslatot teljes egészében elutasította, melyet a plenáris ülés is nagy valószínűséggel megerősít. A Tanács a témával kapcsolatosan még nem foglalt állást.

agrotrend.hu / topagrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.