2019.12.15., vasárnap , Valér

Állattenyésztés

2018. szeptember 06. csütörtök • 15:33

Enyhített madárinfluenza korlátozásán Japán

Egy esetleges járvány során tovább folytatódhat a magyar baromfihús exportja az ázsiai országba.

A jövőben egy esetleges madárinfluenza járvány esetén már nem az egész ország, hanem csak a fertőzött területről származó baromfi termékekkel szemben vezet be korlátozásokat Japán. A magyar élelmiszerexportot érintő újabb siker egy másfél éve tartó tárgyalássorozat eredménye, melyet az új állategészségügyi bizonyítvány elfogadásával erősített meg nemrég a japán hatóság - közölte az Agrárminisztérium.

 A kedvező döntést mintegy másfél évig tartó szakmai egyeztetés-sorozat előzte meg.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos számos tárgyaláson részt vett Magyarország Tokiói Nagykövetségével közösen. Emellett a sikerhez nagyban hozzájárult az is, hogy a 2017-es magyarországi japán auditot pozitívan értékelték a partnerország szakemberei.

 A magyar állategészségügyi szolgálat által nyújtott biztosítékok elismerését követően ezúttal a baromfihús és a feldolgozott húskészítmények kiviteléhez szükséges állategészségügyi bizonyítványokat hagyta jóvá a japán hatóság.

Így lehetővé vált tehát, hogy egy esetleges jövőbeni madárinfluenza járvány esetén a betegséggel nem érintett területről zavartalanul folytatódhasson az export, ezáltal biztosítva Európában elsőként a magyar cégek versenyképességének fenntartását a japán piacon.

agrotrend.hu / AM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.