2022.05.25., szerda , Orbán

Állattenyésztés

2017. október 12. csütörtök • 16:21

Európa élmezőnyében a hazai juhtenyésztés

Folyamatosan gyarapodik a hazai anyajuh állomány, emellett növekszik a termelési kedv is, hiszen évről-évre többen foglalkoznak juhtartással. A kedvező folyamatok a támogatáspolitikának, valamint a birtokpolitikának köszönhetőek – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár Mezőhegyesen, egy juh bemutató mintatelep átadásán.

Czerván György, a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva elmondta:

Magyarországon az anyajuhok száma 2017. június 1-jén 811 ezer volt, ami 21 ezerrel több, mint 2016 nyarán volt, ez egyébként követi a korábbi években tapasztalt folyamatokat. A növekvő állománylétszám a kibocsátás bővülésében is megmutatkozik, hiszen a juh- és kecskeágazatban 2010 és 2016 között 9 százalékos volt a növekedés.

A juh ágazat munkáját a Földművelésügyi Minisztérium termeléshez kötött anyajuh támogatással, átmeneti nemzeti támogatással és tenyészkos támogatással segíti.

fotó: Pixabay

Magyarország az Európai Unió negyedik legnagyobb élő juh exportőre. A célországok között meghatározó Olaszország, de jelentős volt a forgalom Szlovákia, Horvátország, Románia, Szlovénia és Törökország irányába is. Hagyományos piacainkon csökken a bárány iránti kereslet, ezt az utóbbi hónapokban jól kompenzálta a Törökországba és az arab országokba irányuló kivitel.

A belső fogyasztásunk igen csekély, egy átlag magyar ember évente mindössze 0,2 kg juhhúst eszik meg (amíg sertéshúsból 25, baromfihúsból pedig 26 kg/fő/év a fogyasztás).

Bíztató jelenség ugyanakkor, hogy ha lassan is, de nő a hazai vágások száma és egyre több félig feldogozott, előre csomagolt juhhús termék kerül az áruházak polcaira.

Czerván György mindezt Mezőhegyesen, Papp József juhtenyésztő gazdaságában mondta el abból az alkalomból, hogy Papp József juhász „Juh bemutató mintatelep” címet vehetett át. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ugyanis ilyen cím adományozásával ismeri el azon tagjai munkáját, akik napi tevékenységük során, a kimagasló tenyésztői munka mellett iránymutatóan alkalmazzák a legújabb technológiákat, példamutatóan betartják a jogszabályi előírásokat, valamint tenyészetüket mintaértékű rend és tisztaság jellemzi. Ezen kezdeményezést támogatja a Földművelésügyi Minisztérium is.

Papp József, családjukban harmadik generáció óta őrzi a juhtenyésztés hagyományát. Munkájának eredményeképpen az ország egyik legnagyobb őshonos cigája törzstenyészete van a tulajdonában. Az idei OMÉK-on az „Év tenyésztője” címet vette át.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.