FÓKUSZBAN

A repce őszi növekedésszabályozása Conatra készítménnyel

A repce őszi növekedésszabályozása Conatra készítménnyel

Az időben, augusztus végén-szeptember elején

Az ünnepi pillanatokra a gazdásztársadalomnak is szüksége van!

Az ünnepi pillanatokra a gazdásztársadalomnak is szüksége van!

Immár ötödik alkalommal kerül kiírásra Az Év Agrárembere

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Állattenyésztés

2018. szeptember 24., hétfő • 15:47

Évtizedeken át el volt felejtve a magyar hal

Mára viszont a Balatonnak hazánkban kiemelt horgászturisztikai szerepe van.

A magyar tengernél évente 70-80 ezer horgász vált jegyet. A sporthorgászatot és a halfogyasztást népszerűsítő rendezvények támogatása a kormány kiemelten fontos feladata - fogalmazott az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára a Balatoni Horgászok Napján.


Bitay Márton - fotó: Molnár Sándor

Bitay Márton a horgászat további népszerűsítését, újabb, a turisztikát is támogató beruházásokat ígért a Balatoni Horgász Egyesületek Szövetsége 25. évfordulójának ünnepén. Mint felidézte,

Magyarországon évtizedeken keresztül nem volt kellően elismert a magyar hal, ezen belül a balatoni hal.

Ezt a méltatlan megítélést változtatta meg 2010-ben a kormány, és megad azóta is minden segítséget ahhoz, hogy a hazai horgászat, a horgászturizmus fellendüljön és a magyar haltermékek iránti fogyasztói bizalom erősödjön.

- A kereskedelmi célú, majd a nagyüzemi halászat beszüntetése jelentős előrelépést jelentett a horgászturizmus fejlesztésében, emellett gazdasági szempontból is kedvező volt, horgászvizeink túlnyomó többsége horgászkezelésbe került, miközben

a fogyasztási célú hal áfáját a kormány 27-ről 5%-ra mérsékelte.

Ma már a Balaton jelentős nemzetközi versenyeknek ad otthont, megerősödött a MOHOSZ és tagszervezetei - egyetlen magyarországi egyesület sem számlál annyi tagot, mint a MOHOSZ - sorolta az elmúlt években tapasztalható kedvező változásokat az államtitkár.

Mint fogalmazott,

pár esztendő leforgása alatt a nyilvántartott horgász létszám több mint 100 ezerrel bővült, így a taglétszám 450 ezer fölé emelkedett.

A 28 területi szövetséget, 1200 horgász egyesületet, továbbá 13 speciális jogállású gazdasági társaság tagot - köztük a Balatont hasznosító Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t is - tömörítő MOHOSZ Magyarország legnagyobb civilszervezetévé vált.

agrotrend.hu / AM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.