2021.05.14., péntek , Bonifác

Állattenyésztés

2018. szeptember 24. hétfő • 15:47

Évtizedeken át el volt felejtve a magyar hal

Mára viszont a Balatonnak hazánkban kiemelt horgászturisztikai szerepe van.

A magyar tengernél évente 70-80 ezer horgász vált jegyet. A sporthorgászatot és a halfogyasztást népszerűsítő rendezvények támogatása a kormány kiemelten fontos feladata - fogalmazott az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára a Balatoni Horgászok Napján.


Bitay Márton - fotó: Molnár Sándor

Bitay Márton a horgászat további népszerűsítését, újabb, a turisztikát is támogató beruházásokat ígért a Balatoni Horgász Egyesületek Szövetsége 25. évfordulójának ünnepén. Mint felidézte,

Magyarországon évtizedeken keresztül nem volt kellően elismert a magyar hal, ezen belül a balatoni hal.

Ezt a méltatlan megítélést változtatta meg 2010-ben a kormány, és megad azóta is minden segítséget ahhoz, hogy a hazai horgászat, a horgászturizmus fellendüljön és a magyar haltermékek iránti fogyasztói bizalom erősödjön.

- A kereskedelmi célú, majd a nagyüzemi halászat beszüntetése jelentős előrelépést jelentett a horgászturizmus fejlesztésében, emellett gazdasági szempontból is kedvező volt, horgászvizeink túlnyomó többsége horgászkezelésbe került, miközben

a fogyasztási célú hal áfáját a kormány 27-ről 5%-ra mérsékelte.

Ma már a Balaton jelentős nemzetközi versenyeknek ad otthont, megerősödött a MOHOSZ és tagszervezetei - egyetlen magyarországi egyesület sem számlál annyi tagot, mint a MOHOSZ - sorolta az elmúlt években tapasztalható kedvező változásokat az államtitkár.

Mint fogalmazott,

pár esztendő leforgása alatt a nyilvántartott horgász létszám több mint 100 ezerrel bővült, így a taglétszám 450 ezer fölé emelkedett.

A 28 területi szövetséget, 1200 horgász egyesületet, továbbá 13 speciális jogállású gazdasági társaság tagot - köztük a Balatont hasznosító Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t is - tömörítő MOHOSZ Magyarország legnagyobb civilszervezetévé vált.

agrotrend.hu / AM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.