Sokan azt feltételezik, hogy a tojássárgájának színe leginkább a tyúk származási helyétől függ. Ha jobban belegondolunk, ebben is lehet némi igazság, de a lokális része a dolognak inkább a tojás héjának a színére van hatással, a sárgájának árnyalata pedig a baromfi táplálékától függ - írta az Origo.
AZOK A CSIRKÉK, AMELYEK NARANCSSÁRGA PIGMENTEKET TARTALMAZÓ TAKARMÁNYT ESZNEK, SÖTÉTEBB ÁRNYALATÚ TOJÁSSÁRGÁJÁT HOZNAK LÉTRE, AMI LEEGYSZERŰSÍTVE ANNYIT TESZ, HOGY HA FAKÓBB A TOJÁSSÁRGÁJA, AKKOR TYÚKOT BÚZÁVAL ETETTÉK, HA PEDIG KUKORICÁT KAP, AKKOR GYÖNYÖRŰ NARANCSOS SÁRGA SZÍNŰ LESZ.
Fotó: pinterest.com
Fontos leszögezni, hogy a színbeli eltérés nem a tojás frissességére utal, így a világosabb sárgájú tojás is nyugodtan fogyasztható. Mindkét változatban ugyanannyi zsír és fehérje található.
EGYES SZAKÉRTŐK ÚGY GONDOLJÁK, HOGY A NARANCSOSABB SZÍNŰBEN TALÁN VALAMIVEL TÖBB VITAMIN LEHET.
A tyúkok etetésénél egyébként tilos mesterséges ételszínezéket keverni a takarmányhoz, ám vannak olyan helyek, ahol piros paprikát kevernek a baromfi táplálékához. Ettől ugyanis narancsosabb árnyalatú lesz a tojássárgája.
agrotrend.hu / Origo