2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Állattenyésztés

2022. október 22. szombat • 13:18

Ezért sötétebb, vagy világosabb a tojássárgája

Mindenek előtt le kell szögezni, hogy a tojás egyik változatával sincs probléma, mindkét esetben fogyasztható. Aki mégis úgy gondolja, hogy romlott lehet, felhasználás előtt könnyedén leellenőrizheti frissességét.

Sokan azt feltételezik, hogy a tojássárgájának színe leginkább a tyúk származási helyétől függ. Ha jobban belegondolunk, ebben is lehet némi igazság, de a lokális része a dolognak inkább a tojás héjának a színére van hatással, a sárgájának árnyalata pedig a baromfi táplálékától függ - írta az Origo.

AZOK A CSIRKÉK, AMELYEK NARANCSSÁRGA PIGMENTEKET TARTALMAZÓ TAKARMÁNYT ESZNEK, SÖTÉTEBB ÁRNYALATÚ TOJÁSSÁRGÁJÁT HOZNAK LÉTRE, AMI LEEGYSZERŰSÍTVE ANNYIT TESZ, HOGY HA FAKÓBB A TOJÁSSÁRGÁJA, AKKOR TYÚKOT BÚZÁVAL ETETTÉK, HA PEDIG KUKORICÁT KAP, AKKOR GYÖNYÖRŰ NARANCSOS SÁRGA SZÍNŰ LESZ.

Fotó: pinterest.com

Fontos leszögezni, hogy a színbeli eltérés nem a tojás frissességére utal, így a világosabb sárgájú tojás is nyugodtan fogyasztható. Mindkét változatban ugyanannyi zsír és fehérje található.

EGYES SZAKÉRTŐK ÚGY GONDOLJÁK, HOGY A NARANCSOSABB SZÍNŰBEN TALÁN VALAMIVEL TÖBB VITAMIN LEHET.

A tyúkok etetésénél egyébként tilos mesterséges ételszínezéket keverni a takarmányhoz, ám vannak olyan helyek, ahol piros paprikát kevernek a baromfi táplálékához. Ettől ugyanis narancsosabb árnyalatú lesz a tojássárgája. 

agrotrend.hu / Origo

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.