2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Állattenyésztés

2015. december 11. péntek • 18:10

FM: nem lesz itthon semmiféle tejsavas marhahúsmosás

Magyarország eddig sem támogatta a vágott állatok utólagos felületkezelési eljárásának engedélyezésére irányuló javaslatokat, ellenezte a vágott szarvasmarha tejsavas lemosásának engedélyezését és álláspontján nem is változtat - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.


fotó: 123rf

A minisztérium mindezt a Magyar Természetvédők Szövetsége csütörtöki közleményére reagálva tudatta. A természetvédők szerint az Európai Bizottság jövő héten indítja el a baromfihúsok antibakteriális vegyi anyagokkal történő átmosásos fertőtlenítésének engedélyezési folyamatát, a módszer európai engedélyezését az uniós tagállamok december 15-én vitatják meg.

A szövetség levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, szorgalmazva, hogy a jövő heti bizottsági ülésen Magyarország utasítsa el perecetsavval (peroxiecetsavval) átmosott baromfihúsok európai engedélyezésére vonatkozó javaslatot.

Az FM közleménye kiemeli: az utólagos felületkezelési eljárások alkalmasak lehetnek a vágási higiénia hiányosságainak elfedésére, és felmerül a baktériumok rezisztenciájának esetleges növekedésében rejlő kockázat is.

Közölték, a minisztérium álláspontja szerint a vágás utáni fertőtlenítés nem áll összhangban az élelmiszerhigiéniára vonatkozó uniós szabályozás szellemiségével, ugyanis a biztonságos élelmiszertermelés és előállítás alapja a veszélyek megelőzésére való képességen, és az azt előíró követelményeken nyugszik, és nem a veszélyek utólagos kezelésén.

A természetvédő szervezet nyílt levelében is említett Állandó Bizottsági ülésen az Európai Bizottság csupán megvitatás céljából tűzte napirendre a javaslatot, annak szavazásra bocsátása, az Európai Bizottság korábbi jelzése szerint, 2016 februárja előtt semmiképpen nem várható - olvasható a tárca válaszában.

agrotrend.hu / nol.hu

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.