2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Állattenyésztés

2017. szeptember 01. péntek • 13:43

Fontosak az állattenyésztők - felhúzhatják az agráriumot

Az állattenyésztőknek jelentős szerepük van a magyar vidék és a nemzetgazdaság erősödésében.

Nagy szerepük van az állattenyésztőknek az agrárium nemzetgazdasági húzóágazattá válásában - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Kaposváron, a Kaposvári Állattenyésztési Napok és társrendezvénye, a Magyar Lótenyésztési Napok megnyitóján.

A miniszter beszédében az állattenyésztésben rejlő lehetőségek mellett a pénzügyi források fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy

az európai uniós tagországok közül Magyarországon bővült a legnagyobb arányban a szarvasmarha-állomány az utóbbi években, a baromfiágazat gazdasági teljesítménye pedig a negyedével nőtt a 2010-2016 közötti időszakban, ami a hetedik legnagyobb bővülés az unóban.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy az agrártárca a jövőben is komoly szakmai partnere kíván lenni az állattenyésztőknek. Utalt arra, az ágazatnak nyújtott segítség részeként

a termeléshez kötött támogatásokon keresztül, állatlétszám alapján évente 40 milliárd forintot kapnak az állattartók, s további 8 milliárd forint jut fehérjetakarmányok termesztésének támogatására,

ezzel ösztönözve az állattartást Magyarországon.

A miniszter szólt az élő genetikai erőforrások védelmének jelentőségéről is. Hangsúlyozta, hogy a Vidékfejlesztési Program jelentős támogatást nyújt az őshonos állatfajták tartásához, a hozzájuk kapcsolódó kultúrtörténeti értékek megismertetéséhez.

A megnyitót követően az agrártárca vezetője Szita Károly Kaposvár polgármesterével felavatta Kozma Ferencnek, a magyar agrárium aranykora egyik megalapozójának, Mezőhegyes lótenyésztésének fellendítőjének mellszobrát.

A tizenegyedik alkalommal megrendezett Kaposvári állattenyésztési napokon 200 kiállító mutatkozik be, a háromnapos esemény programjaira 30 ezer látogatót várnak. Lesznek tenyészállat-bemutatók, takarmányozással, agrárfinanszírozással kapcsolatos fórumok és gyermekprogramok is.

agrotrend.hu / MTI, FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.