2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Állattenyésztés

2019. október 10. csütörtök • 10:39

Francia húsmarhafajtákat népszerűsítettek a neves szakkiállításon

Magyar delegáció is részt vett az idei Sommet de l’Elevage 2019 kiállításon, a hús-, tejelőmarha-, hidegvérűló- és juhtenyésztők seregszemléjén. A 2019-es szakkiállítás tiszteletbeli vendégei a nyugat-afrikai országok voltak.

A kérődzőkre szakosodott 28. Sommet de l’Elevage kiállítást 2019. október 2-4. között rendezték meg franciaországi a legeltetéses állattartás központjában, Clermont-Ferrand-ban. A kiállítás iránt évről-évre nő az érdeklődés, a rendezvényre az idei évben nagy létszámú, az AM, a tenyésztőszervezetek, a NAK képviselőiből, valamint tenyésztőkből álló magyar delegáció látogatott ki - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az Angus marha még mindig kíváló húsáról ismeretes fajta - fotó: pixabay.com 

A NAK szervezésében Zászlós Tibor mezőgazdaságért felelős országos alelnök, Dr. Wagenhoffer Zsombor állattenyésztési és beszállítóipari osztályelnök, Csomai Géza, a legelteséses állattartó ágazatok alosztályvezetője, Dr. Monori István, a DATE Agrárkutatóintézet és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézet Juhászati és Gyepgazdálkodási Osztályának tudományos főmunkatársa, Zámbori Márta, az AM Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Főosztályának állattenyésztési referense, Dúl Udó Endre, a NAK állattenyésztési szakértője, valamint Borovka Zsuzsa, a kamara vezető állattenyésztési szakértője vett részt.

A Sommet de l’Elevage 2019 számokban

A 18 hektáros kiállítási területen ‒ melyből 82 000 négyzetméter fedett pavilon ‒ az idei évben összesen 1500 kiállító, 32 országból együttesen 300 nemzetközi kiállító jelent meg. A látogatók száma megközelítőleg 100 ezer volt. A szakkiállítás mindig is előtérbe helyezte a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok és csatornák kialakítását; 85 országból 4-5 ezer nemzetközi látogató érkezett a kiállításra. A rendezvényen az egyes állatbírálatok és show-k keretében összesen 2000 tenyészállatot ‒ 22 különböző szarvasmarhafajta (hús- és tejelő) 1300 egyede, 26 juhfajta 400 egyede valamint 16 lófajta 300 egyede ‒ mutattak be.

A fő cél

A kiállítás mára már a húsmarha-ágazat vezető expójává nőtte ki magát. Az idei fő célja a világhírű francia húsmarhafajták népszerűsítése volt.

Ezen túl a kiállítás szervezői nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a francia húsmarhafajták mellett korszerű tejelő tehén- és lófajták, valamint számos juh- és kecskefajta is bemutatásra kerüljön, továbbá, hogy a kilátogatók ezen állatfajok és fajtáik tenyésztésének és tartásának szakmai, illetve genetikai hátterébe is betekintést nyerhessenek.

A 2019-es szakkiállítás tiszteletbeli vendégei a nyugat-afrikai országok (Szenegál, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Mali, Mauritánia, Niger és Kamerun) voltak. A COFENABVI-AO (Nyugat-Afrikai Nemzeti Hús és Állatállományi Szövetségek Tanácsa) szakmaközi szervezet a kiállítás során áttekintést nyújtott a nyugat-afrikai szubregionális struktúráról és az éghajlati viszonyoknak kitett állattenyésztési ágazat kihívásairól.

Az afrikai országok számára a kiállításon való részvétellel lehetőség nyílt, hogy bemutathassák sajátos tenyésztési módszereiket, továbbá kereskedelmi kapcsolatokat alakíthattak ki más nemzetekkel.

A rendezvény jelentőségét növelte, hogy mint minden évben, idén is meglátogatta a kiállítást a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron, a mezőgazdasági miniszter, Didier Guillaume, valamint számos más miniszter és nagykövet is.

A szakmai programok

A hivatalos kezdési nap előtt 2019. október 1-jén úgynevezett „pre-tour” látogatásokon vehettek részt az érdeklődők. Az idei évi rendezvény keretében 35 tenyészet- és feldolgozó üzem látogatásra és 70 konferenciára került sor.

A 2019 évi fajtaversenyek középpontjában a harmadik legnagyobb francia marhafajta, a Blonde d’Aquitaine állt, mely 1962-ben, 3 fajta keresztezésével Dél-Franciaországban alakult ki, és amelynek teljes állománya jelenleg több mint 500000-re tehető.

A Blonde d’Aquitaine húsmarha országos fajtaverseny mellett a Normande tejelőmarha, valamint az Ile de France húsjuhfajta versenyét is a kiállítás keretében rendezték meg.

A kiállítás látogatói a fajtaversenyek, a bemutatók és a tenyészállat showkon túl betekintést nyerhettek a különböző állattenyésztési és mezőgazdasági ágazati termékek előállításának folyamataiba, valamint ezen területekhez kapcsolódó szolgáltatások széles skáláját ismerhették meg.

Elmondható továbbá, hogy a különböző mezőgazdasági gépek, kellékek, fejőberendezések, állatgyógyászati termékek, megújuló energiák és innovatív technológiák bemutatása mellett számos konferenciát és szemináriumot tartottak, amelyek kiemelt mezőgazdasági témákat dolgoztak fel, mint például az innovatív technológiák, genetikai kutatás, exportstratégiák, közös agrárpolitika, környezetvédelem és állategészségügyi kérdések.

Az idei évben először külön standon voltak a mezőgazdasági startupok.

További újdonság volt, hogy a szakkiállításon három brit húsmarhafajtát – a dél-nyugat angliai Herefordot, a Skót-felföldből származó Highlandot, valamint a kiváló minőségű húsáról világszerte híres Angust – is bemutatták.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.