2019.08.24., szombat , Bertalan

Állattenyésztés

2019. április 10. szerda • 11:35

Hétmillió vágóállat szükséges a nyúlágazatban

Nagy István agrárminiszter szerint a nyúlágazat célja az elkövetkező években a vágóállat tenyésztés volumenének több mint másfélszeresére növelése.


Az Agrárminisztérium (AM) és a Nyúl terméktanács célja, hogy a nyúlágazatban a jelenlegi 4-4,5 millióval szemben 2022-re hétmillió vágóállatot tenyésszenek a hazai termelők - mondta az agrárminiszter kedden Baján.


A nyúlhús 95 százalékban feldolgozott termékként hagyja el az üzemet - fotó: pixabay

Nagy István a Tetrabbit Kft. új csomagolóraktárának átadásán hozzátette:

2018 fordulópont volt a magyar nyúlágazatban, amikor kilábalt az évekig tartó válságból.

A tárca vezetője felidézte: az elmúlt években állategészségügyi problémák veszélyeztették az ágazatot. Az AM komoly erőkkel dolgozott a válság megoldásán: kibővítették a vakcinatámogatásokat és bevezették az állategészségügyi szolgáltatásokat.

Mára sikerült megállítani az anyaállomány csökkenését, és kis mértékben növelni a vágónyúl mennyiségét.

Szólt arról is, hogy a magyar nyúltenyésztés kifejezetten exportorientált, az itthon előállított, évi mintegy tízezer tonna nyúlhús 97-98 százaléka külföldi fogyasztókhoz kerül. Ezért az ágazat stabilitása a hazai fogyasztás növekedésétől is függ.

Elmondta, szeretnék elérni, hogy az évi átlagos 20 dekagrammos magyar nyúlhúsfogyasztás legalább fél kilogrammra emelkedjen.
A miniszter kifejtette: a tárca, az Agrármarketing Centrum és a terméktanács 2017-ben indított kampányt a nyúlhús-fogyasztás népszerűsítésére.

Nagy István a kampány egyik eredményeként említette, hogy

az áruházakban 6 százalékkal nőtt az előrecsomagolt nyúlhús forgalma.

Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az átadáson közölte: 2018-ban 9950 tonna volt a hazai vágónyúl mennyisége, ennek felét a bajai cég vágóhídja adta.

A Tetrabbit Kft. a legnagyobb hazai feldolgozó,

évi 2-2,1 millió nyúl feldolgozását végzik el.

Új, 600 négyzetméteres raktárát 380 millió forintos beruházással, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 35 százalékos támogatásával építették - mondta Sándor Ferenc ügyvezető igazgató.

Tájékoztatása szerint a 2006-ban alapított, magánszemélyek tulajdonában lévő kft. 2010-ben vásárolta meg a csődközelben lévő bajai vágóhidat, ahol azóta közel kétmilliárd forintos fejlesztést hajtottak végre.

Ennek részeként 2017-ben készült el a cég új vágóhídja, amelynek kapacitása óránként 1600 nyúl levágása. Az üzemben évente 2-2,1 millió állatot vágnak le, ezzel az üzem kapacitása 70 százalékos kihasználtságú.

A társaság 2018-as árbevétele meghaladja a 2017-es 5,5 milliárd forintot.

Az árbevétel mintegy 70 százaléka származik exportpiacokról, a bajai nyúlhúst elsősorban

  • Németországban
  • Ausztriában
  • Svájcban és a Benelux-államokban értékesítik. 

A Tetrabbit Kft. idén az előállított nyúlhús mintegy 10 százalékos növelését tervezi.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.