2021.05.09., vasárnap , Gergely

Állattenyésztés

2021. május 04. kedd • 16:01

Húsgalamb tenyésztésére nevelnek galambokat a Start-munkaprogramban

Fiókáik is vannak már azoknak a galamboknak, melyek a tavalyi év végén foglalták el a számukra kialakított helyet Hunyadfalván. Az önkormányzat pályázati pénzből szerezte be a madarakat a járási Start-munkaprogramban.

A megye legkisebb településének önkormányzata még tavaly pályázott a járási Start-munkaprogramban húsgalamb tenyésztésére. A lakóhelyük kialakítására tizenkétmillió forint pályázati forráshoz jutottak, a négyszáz pár úgynevezett hubbell fajtájú galamb beszerzését pedig darabonként négyezer forint plusz áfa összeggel támogatták - írja a szoljon.hu.

fotó: pixabay.com

A szárnyasok befogadására százhúsz négyzetméteres acélkeretes épületet létesítettek egy önkormányzati tulajdonú telken, majd decemberben megérkezett a négyszáz galamb is. A madarakat Állampusztáról hozták, ott ugyanis a büntetés-végrehajtási intézetben nevelik őket. Hunyadfalván pedig két női közfoglalkoztatott gondoskodik róluk.

– Nem volt még minden galamb ivarérett, amikor megkaptuk őket, így körülbelül fél évvel kellett számolnunk, mire beindul a szaporodásuk, megtalálják a párjukat – fejtette ki Vékonyné Házi Eszter polgármester.

– Az idősebbek már tojnak, kelnek is a kis galambok, az állomány nyolcvan százaléka már aktív. A kis galambokat a szülők 5–6 hetes korukig nevelik, ekkor érik el a hatvan dekás súlyt, amikor értékesítjük. Szerződésünk van egy céggel, amely átveszi a madarakat, és külföldön értékesíti őket. A bevételt visszaforgatjuk a galambok ellátására. Az öt évre szóló pályázatban foglaltak szerint ugyanis a második évtől csak a két közfoglalkoztatott bérére kapunk támogatást, a galambok élelmezését, gyógyszerezését az eladásból befolyt összegből kell fedeznünk.

– A galambhús nagyon egészséges, jóízű, zsírmentes, így nem hizlal. Külföldön keresett a húsuk. Ha beválik a program, és arra gondolni sem akarunk, hogy nem válik be, bővíteni fogjuk az állományt – vetítette előre a polgármester.

– A közmunkás asszonyok is nagyon szívesen végzik a feladatukat, látják a munkájuk eredményét, hiszen folyamatosan kelnek ki a kis galambok. Négy-öthetente elviszik a fiatal madarakat, a tojó utána rögtön rakja is a tojást, rendszerint kettőt, és költi a következő generációt.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.