2020.05.29., péntek , Magdolna

Állattenyésztés

2019. január 15. kedd • 16:00

Ismét Borsod megyében jelent meg az afrikai sertéspestis

A fertőzés megjelenésének körülményeiről egy járványügyi nyomozás adhat részletes magyarázatot.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó hullában mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma - olvasható a hivatal oldalán.


Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították - fotó: Pixabay

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. Az ASP április végi Heves megyei, májusi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, majd októberi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei megjelenését követően

Borsod megye újabb területén azonosították a vírust.

A fertőzést Hangony község határában, a betegség szempontjából magas kockázati besorolású területen igazolta 2019. január 13-án egy elhullott vaddisznóból a Nébih laboratóriuma. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van.

Az elmúlt 4 hónapban az ezen területről beküldött több mint 150 – főleg az állománygyérítés során kilőtt vaddisznókból származó – minta eddig mind negatív eredményt adott.

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos minden szükséges intézkedést haladéktalanul elrendelt. Ezek közé tartozik többek között, hogy

kijelölik a fertőzött, valamint azon belül, a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területet.

Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih honlapján. A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes és naponta frissített információk találhatók a Nébih honlapján.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.