2019.03.18., hétfő , Sándor,Ede

Állattenyésztés

2018. március 10. szombat • 10:24

Ismét felütötte a fejét a járvány Bulgáriában

A madárinfluenza járvány tört ki egy Bulgária északkeleti részén található baromfiüzemben a Bolgár Élelmiszerbiztonsági Hatóság tájékoztatása szerint.

A madárinfluenza felbukkanásával kapcsolatos hírt az északkelet-bulgáriai baromfigazdaságban a Sofia Globe közölte.

fotó:Pixabay

Magas patogenitású H5N8 vírustörzs által okozott madárinfluenza járvány feltűnését észlelték Északkelet-Bulgáriában a Dobrics megyei General Toshevo-ban található baromfiüzemben a Bolgár Élelmiszerbiztonsági Hivatal bejelentése szerint. A járvány megfékezésére azonnali lépéseket tettek a hatályos uniós előírásoknak megfelelően - közölte a hatóság.

Megközelítőleg 140 000 baromfit öltek le és az állati maradványok ártalmatlanításra kerültek. A megbetegedés helyszíne körül 3 km sugarú védőkörzetet és 10 km sugarú megfigyelési zónát jelöltek ki.

Továbbá tilalmat vezettek be a házi és vadmadarak kereskedelmére és szállítására, vásárok, piacok, kiállítások, illetve egyéb baromfiakkal és egyéb madarakkal kapcsolatos bemutatók vagy versenyek megrendezésére. Több Dobrics megyében található településen szigorított a szárnyasokra vonatkozó klinikai vizsgálatokat végeztek - jelentette be a hivatal.

Bár az utolsó madárinfluenza-járványnak nem volt érzékelhető fogyasztáscsökkentő hatása, az alapanyaghiány mind a tenyésztők, mind a vágó-feldolgozó üzemek szintjén jelentős gazdasági károkat okozott - mondta korábban az agrotrend.hu-nak Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója, a Pulykaszövetség titkára. A szakember arra is rámutatott, hogy az állattartók felelős hozzáállásával, a szakmai követelmények betartásával a megjelenés kockázata és a kialakulás veszélye közel nullára csökkenthető hazánkban. A február elején megjelent interjúnkat ITT olvashatják.

agrotrend.hu / sofiaglobe.com

Fókuszban
Együtt a magyar agráriumért

Együtt a magyar agráriumért

Rendhagyó ünnepségen emlékeztek meg az 1848/49-es

Euralis a szója specialista

Euralis a szója specialista

2018-ban Magyarországon közel 60.000 hektáron

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.