2020.04.06., hétfő , Vilmos,Bíborka

Állattenyésztés

2020. január 09. csütörtök • 18:41

Ivartalanítási akciót kínál a kalocsai menhely

A szervezet 30–50, ritkább esetben akár száz százalékban is finanszírozza kutyák vagy macskák ivartalanítását – ezt az egyénileg beadott kérvények alapján bírálják el.

A kalocsai kutyamenhelyet működtető Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány tavaly januárban, határozatlan ideig hirdette meg az ivartalanítási akciót, olyan kalocsai és régióbeli kutyatulajdonosoknak, akiknek túlságosan megterhelő lenne a beavatkozás. A költségek egy részének kifizetését azért találták ki, hogy az időnként el-elszökő ebek párzását ne kövesse nem kívánt vemhesség, mert ezeknek a szaporulatoknak a nagy része a már így is túlterhelt menhelyen köt ki. Tapasztalataik szerint főleg a bullokra kell jobban figyelni (ezekre a fajokra is jár a legnagyobb kedvezmény), hiszen elsősorban őket fenyegeti az a veszély, hogy kutyaviadalokra, vagy gondatlan tenyésztőkhöz kerülnek, majd ha már nem kellenek, szélnek eresztik őket - írja a baon.hu.

fotó: pexels.com

– Az ivartalanítási akció változatlanul él: erre a célra mindig van elkülönítve pénzkeret. Legutóbb az adó egy százalékokból származó 3,6 millió forintból tettünk át ebbe az alapba 600 ezer forintot. A kuratórium megszavazta, hogy ezt az összeget megelőzésre szánjuk: gazdás kutyák ivartalanítására – vázolta Békési Marianna, a szervezet elnöke. – Ezt azért tartjuk fontosnak, mert meggyőződésünk, hogy megelőzés nélkül sosem fog változni a helyzet, vagy fog, de csak rosszabb lesz – magyarázta, a nem kívánt szaporulatokat célozva.

– Ha nem fektetünk nagyobb hangsúlyt az ivartalanításokra, akkor hónapokon belül katasztrofális helyzet állhat elő a menhelyen – jósolta Békési Marianna. Hozzáfűzte: bár nem csekély hozzájárulást adnak az állatorvosi beavatkozáshoz, a lehetőségért nem tolonganak a gazdák: csak néhány hetente fut be egy-két megkeresés.

Aláhúzta: nekik tényleg segítség, ha a kalocsai gazdák kutyái mind nagyobb arányban ivartalanítottak, hiszen ezzel hosszútávon csökkenhet a kidobott, majd menhelyre kerülő állatok száma.

A szervezet 30–50, ritkább esetben akár száz százalékban is finanszírozza kutyák vagy macskák ivartalanítását – ezt az egyénileg beadott kérvények alapján bírálja el a kuratórium.

A formanyomtatványt az Összefogás Az Állatokért Kalocsa Facebook-oldalon üzenetben, vagy telefonon érdemes kérni a 30/72-72-745-ös számon.

agrotrend.hu / baon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.