2019.03.18., hétfő , Sándor,Ede

Állattenyésztés

2018. március 03. szombat • 11:10

Juh- és kecskeágazat: sok múlik az Európai Parlament döntésén

A tervezet, amely májusban kerülhet az Európai Parlament elé, a tenyésztők számára kiemelten fontos kérdésekre hívja fel a figyelmet.

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága az uniós juh- és kecskeágazat jelenlegi helyzetéről és jövőbeli kilátásairól szóló Jelentéstervezetet, néhány pontosító módosítással elfogadta, így az Európai Parlament elé kerülhet májusban az anyag - tájékoztat honlapján a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség.

Az ágazat jelentős szerepet tölt be a környezet fenntarthatóságában, a gazdálkodók jövedelemszerzésében, az egészséges táplálkozásban,

mégis a jövedelmek az ágazatban nem elegendőek ahhoz, hogy a juh és kecskeágazat létszáma európai szinten növekedjen, a fiatalok számára vonzó legyen.

A jelenlegi szabályozás nem segíti a legelők okszerű használatát.

A juhhúsfogyasztás csökken Európa-szerte, veszélyt jelenthet az ágazat számára az angolok EU-ból való távozása (a BREXIT), az új-zélandi és ausztrál import. A termelés biztonságát csökkenti a ragadozók megjelenése, és azok védelme.

A Jelentéstervezet megállapítja többek között, hogy mindezek alapján fontos, hogy

a 2020 utáni költségvetés és támogatások tárgyalásakor jelenjenek meg az ágazat igényei, az ágazatot segítő intézkedések szülessenek. 

Maradjanak fenn a jövedelemtámogatások, így a termeléshez kötött támogatások, a legelők használatának támogatása erősödjön, a szankciók és az adminisztrációs terhek csökkenjenek, a szankciók enyhüljenek, az ágazat által termelt élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítése kapjon helyet.

A fiatalok támogatásának fontosságát is hangsúlyozza a Jelentés, hiszen jelenleg az ágazatban tevékenykedők - ahogy nagyrészt más mezőgazdasági ágazatban is - életkora magas.

Bízzuk benne, hogy az Európai Parlament képviselői a májusi ülésükön megismerve a juh és kecskeágazat gazdaságban, társadalomban és a környezet megóvásában betöltött jelentős szerepét szintén támogatni fogja az anyagban megfogalmazott célokat és azok megvalósítását.  

A Jelentéstervezet szövege ide kattintva érhető el.

agrotrend.hu / mjksz.hu

Fókuszban
Együtt a magyar agráriumért

Együtt a magyar agráriumért

Rendhagyó ünnepségen emlékeztek meg az 1848/49-es

Euralis a szója specialista

Euralis a szója specialista

2018-ban Magyarországon közel 60.000 hektáron

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.