FÓKUSZBAN

A gazdáknak már a vegánoktól is félniük kell?

A gazdáknak már a vegánoktól is félniük kell?

Egyre népszerűbb a hús- és tejmentes életmód, de mit jelent

Az Év Agrárembere: a döntősök a vidék erejét is képviselik!

Az Év Agrárembere: a döntősök a vidék erejét is képviselik!

A zsűri kiválasztotta az idei 30 döntősöt, vagyis

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Állattenyésztés

2018. március 03., szombat • 11:10

Juh- és kecskeágazat: sok múlik az Európai Parlament döntésén

A tervezet, amely májusban kerülhet az Európai Parlament elé, a tenyésztők számára kiemelten fontos kérdésekre hívja fel a figyelmet.

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága az uniós juh- és kecskeágazat jelenlegi helyzetéről és jövőbeli kilátásairól szóló Jelentéstervezetet, néhány pontosító módosítással elfogadta, így az Európai Parlament elé kerülhet májusban az anyag - tájékoztat honlapján a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség.

Az ágazat jelentős szerepet tölt be a környezet fenntarthatóságában, a gazdálkodók jövedelemszerzésében, az egészséges táplálkozásban,

mégis a jövedelmek az ágazatban nem elegendőek ahhoz, hogy a juh és kecskeágazat létszáma európai szinten növekedjen, a fiatalok számára vonzó legyen.

A jelenlegi szabályozás nem segíti a legelők okszerű használatát.

A juhhúsfogyasztás csökken Európa-szerte, veszélyt jelenthet az ágazat számára az angolok EU-ból való távozása (a BREXIT), az új-zélandi és ausztrál import. A termelés biztonságát csökkenti a ragadozók megjelenése, és azok védelme.

A Jelentéstervezet megállapítja többek között, hogy mindezek alapján fontos, hogy

a 2020 utáni költségvetés és támogatások tárgyalásakor jelenjenek meg az ágazat igényei, az ágazatot segítő intézkedések szülessenek. 

Maradjanak fenn a jövedelemtámogatások, így a termeléshez kötött támogatások, a legelők használatának támogatása erősödjön, a szankciók és az adminisztrációs terhek csökkenjenek, a szankciók enyhüljenek, az ágazat által termelt élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítése kapjon helyet.

A fiatalok támogatásának fontosságát is hangsúlyozza a Jelentés, hiszen jelenleg az ágazatban tevékenykedők - ahogy nagyrészt más mezőgazdasági ágazatban is - életkora magas.

Bízzuk benne, hogy az Európai Parlament képviselői a májusi ülésükön megismerve a juh és kecskeágazat gazdaságban, társadalomban és a környezet megóvásában betöltött jelentős szerepét szintén támogatni fogja az anyagban megfogalmazott célokat és azok megvalósítását.  

A Jelentéstervezet szövege ide kattintva érhető el.

agrotrend.hu / mjksz.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.