Állattenyésztés

Gazdálkodás

Kedvez a karácsonyi időszak a hazai báránynak

Bár egyelőre még a tavalyi szint alatt van a karácsonyi bárány ára, a következő hetekben gyorsuló ütemben drágulhat a különleges húsféle. A hazai tenyésztők főként a külpiacokon értékesítik az árut, ahol a karácsony a húsvét utáni legforgalmasabb időszakot jelenti a bárányértékesítésben. Ennek megfelelően már november eleje óta érzékelhető az áremelkedés.

Míg a hónap első napjaiban még csak 720 forintot fizettek a felvásárlók a vágóbárány kilójáért, a hónap végére az ár megközelítette a 840 forintot. A kisebb súlyú bárányok esetében még ennél is magasabb összeggel, közel 900 forinttal számolhatnak az állattartók. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szerint a drágulás üteme az ünnepek közeledtével felgyorsulhat, így az átvételi árak ismét elérhetik a tavalyi, ezer forint körüli szintet.

A karácsonyi időszak egyébként is kedvez a hazai eladásoknak, ugyanis ilyenkor van a legkevesebb bárány az uniós piacon. Nagy előnyünk, hogy az anyajuhok Magyarországon ősszel is ellenek, így a fiatal állatokat már decemberben elszállíthatják az exportpiacokra a tenyésztők. Jellemzően az év egészében 600-650 ezer bárány hagyja el az országot, a karácsonyi időszakban ebből 100-150 ezret adnak el a tenyésztők.

Fotó:Pixabay

Az export szerkezete ugyanakkor átalakulóban van. Bár még mindig Olaszországba kerül a legtöbb magyar bárány, a kivitel mennyisége az idén nyolc százalékkal csökkent. Ezzel szemben Horvátországba 60 százalékkal több bárányt szállítottunk. A harmadik legnagyobb külpiaci partnerünk Ausztria, ahová több mint a harmincszorosára emelkedett a kivitel az év első kilenc hónapjában. Korábbi nagy célpiacunkra, Romániába ugyanakkor 65 százalékkal csökkent a kiszállítás. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei első nyolc hónapban Magyarország összességében 9 százalékkal kevesebb élő bárányt értékesített a külpiacokon.

Bárányhúsból viszont gyakorlatilag megkétszerezték a kivitelt a hazai feldolgozók. A magyar exportőrök legnagyobb mennyiségben Romániába és Ausztriába értékesítettek juh- és bárányhúst. A Romániába szállított mennyiség a tizenötszörösére nőtt, és Ausztriába is csaknem a háromszorosára emelkedett a kivitel. Bár az utóbbi években érezhető némi keresletélénkülés a belső piacon is, a magyar lakosság még mindig nagyon kevés bárányhúst fogyaszt, holott a húsféle az összes nagyobb áruházláncban megtalálható.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook