2022.12.09., péntek , Natália

Állattenyésztés

2021. április 15. csütörtök • 14:16

Kedvezően alakulnak a juhtenyésztők számításai

A Brexit miatt jóval kevesebbet exportálnak bárányhúsból az Európai Unióba, így a piacon megnövekedett a kereslet, és ezáltal jelentős áremelkedés is ment végbe. Bár a pandémia a juhágazatra is hatással van, a magas bárányhúsárak azonban ellensúlyozzák a nehézségeket.

Jól indul az év a juhtenyésztőknek, hiszen idén az egész világon felfutóban van a juh- és bárányhús iránti kereslet. Többek között erről volt szó az M1 Magyar gazda című műsorának hétfői adásában - írja a hirado.hu.

fotó: pixabay.com

Az európai uniós piacot az elmúlt fél évben a kereslet növekedése jellemezte, ami jelentős áremelkedéshez vezetett.

„A bárányárak hosszú évek óta nem voltak ilyen magas szinten. A Brexit miatt lényegesen kevesebb bárány jön be az Európai Unióba, tehát egy vákuum van az Európai Unió piacán. Ezt a vákuumot még tovább erősítette az a tény, hogy Új-Zéland, Ausztrália szállításai csökkentek. Ausztrália szállítása nem jelent olyan nagyon sokat, viszont az új-zélandi beszállítás 85-87 százaléka az összes uniós beszállításnak” – mondta Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója.

Tavaly komoly aggodalmat okozott a juhtenyésztők körében, hogy az európai járványügyi korlátozások miatt húsvét előtt leállt az élőállat-szállítás. Az ágazat azonban sikeresen átvészelte a nehézségeket, mivel az áruforgalom viszonylag gyorsan helyreállt, az olasz piacról kiszorult bárányokat pedig sikerült más országokba értékesíteni.

Jelentősen megkönnyítette a helyzet megoldását, hogy a juhágazat az elmúlt években bővítette piacait. Még mindig az olasz export a meghatározó, ám ennek aránya, a Juh Terméktanács adatai szerint, 80–90 százalékról 65–70 százalékra csökkent. A szektor most már nagy mennyiséget értékesít Németországba, Ausztriába és a Közel-Keletre is.

A nehéz, vagyis idősebb bárányok exportja révén a magyar juhászok kevésbé függnek az olasz piactól. Az állatokat ugyanis nem kell rövid idő alatt, nagyon fiatal korban értékesíteniük.

A pandémia a juhágazatra is hatással van, a magas bárányárak azonban ellensúlyozzák a nehézségeket. A legnagyobb kihívás a szektor számára a szakember-utánpótlás. A juhtartás kevésbé gépesíthető, így ahol nincs elegendő munkaerő, ott kénytelenek csökkenteni az állományt.

Az ágazat a hazai piacot is bővíteni kívánja, ezért a Juh Terméktanács fogyasztásösztönző kampányt indított. A kezdeményezés olyan népszerű, hogy tavaly már több mint száz étterem rendezett báránynapokat, amelyekre hetekkel előre lefoglalták a helyeket a vendégek.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.