2022.06.30., csütörtök , Pál

Állattenyésztés

2019. június 06. csütörtök • 16:27

Kegyelmet kaptak a lengyel tehenek

Megoldódik a kóborló csorda sorsa.

A német határhoz közelében, Deszczno körzetében több mint 10 éve gazdátlanul kóborol a jelenleg 180 állatból álló csorda, de a lengyel főállatorvos csak nemrég döbbent rá, hogy a gondozatlan állatok egészségügyi veszélyforrást jelentenek az uniós jogszabályok szerint, és elrendelte a leölésüket.


fotó: pixabay

A marhákat annak idején tulajdonosaik azért hagyták sorsukra, mert az állami pályázatokon nem sikerült megszerezniük a tartásukhoz szükséges legelőket.

A mészárlás tervének hírére az állatvédők akciót hirdettek a vadon élő szarvasmarhák megmentésére, a bíróságon azonban pert vesztettek. Sokan közülük ezért személyesen mentek a helyszínre a héten, hogy megakadályozzák az állatok leölését.

A marhák sorsáról országos vita indult, amelybe bekapcsolódott Andrzej Duda államfő és Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője is.

Duda elnök a Twitteren fejezte ki reményét, hogy „örömteli megoldás” születik a tehenek ügyében, és úgy vélte, hogy noha az uniós szabályok a leölésüket írják elő, a „lengyelek megtalálják a módját a megmentésüknek„.

A magasszintű pártfogókra tekintettel Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy

a deszcznói szabad marhákat nem ölik le, azokat zárt területen, egy állami gazdaságban helyezik el.

Ezzel a megoldással kapcsolatosan is felvetődnek kérdések, hiszen az állatok több mint 10 éve szabadon, emberi behatás nélkül élnek, nem ismerik a bezártságot, a technológiát, a más fajtársakat, tehát semmit, ami az új helyen várja őket. Az új körülmények, a drasztikus változás nagy stresszt jelenthet számukra, ami elhulláshoz vezethet.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.