2021.03.06., szombat , Leonóra, Inez

Állattenyésztés

2020. március 09. hétfő • 18:09

Kenya betiltotta a szamarak kereskedelmi célú vágását

Kenya hivatalosan is betiltotta a szamarak kereskedelmi célú vágását.

Állatvédő szervezetek évek óta tartó nyomására, valamint a szamárlopások növekvő száma miatt, Kenyában mostantól hivatalosan tilos az állatok kereskedelmi célú vágása. A szamárbőrnek és az alatta lévő szöveteknek óriási kereslete van Kínában, az abból készülő ejiao-nak, egy zselatinszerű anyagnak, a kínai tradícionális orvoslásban fontos szerep jut - írja az origo.hu.

fotó: piqsels.com

Kenya 2012-ben legalizálta a szamarak kereskedelmi vágását és szállítását Kínába, kielégítve az ottani, folyamatosan növekvő keresletet az állatok bőrére és a húsára. Most viszont az agrágminiszter azt mondta, ez hiba volt, mert a szamarak populációja vészesen megcsappant.

Az ország vidéki térségeiben a szamarak munkaeszközök is, vizet illetve tűzifát szállítanak az állatokkal.

Kormányzati kommentárok szerint fennáll annak veszélye is, hogy a szamarak állományának megfogyatkozásával a nők nagyobb számban vennének részt ezekben az alapvetően nagy fizikai megterhelést jelentő feladatokban.

Kenyában most nagyjából 1,2 millió szamár van, míg a kormányzati statisztikák szerint egy évtizede 1,8 millió volt. A kenyai vágóhidak akár 1000 állat leölésére is képesek naponta, és ha a tendencia folytatódik, akár már évek múlva a szamarak eltűnésével lehet számolni.

A szamarak leölése és állományuk fogyatkozása - mutatja be a Statista grafikonja - több országban jelentős mértéket öltött:

FORRÁS: STATISTA

A most bejelentett tiltással Kenya olyan országok mellé lép fel a képzeletbeli listán, melyek korábban már megtiltották a Kínába irányuló szamárexportot, úgymint Uganda, Tanzánia, Botswana, Niger, Burkina Faso, Mali és Szenegál.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.