2021.05.14., péntek , Bonifác

Állattenyésztés

2018. szeptember 25. kedd • 12:58

Kényszervágáson a disznók, több ezret kellett leölni

A sertéspestis elleni küzdelemnek uniós prioritásnak kell lennie, ugyanis a betegség az egész kontinens gazdasága számára fenyegetést jelent.

Belgiumban mintegy 4 ezer sertést vágnának le a pár hete vaddisznókban felbukkant afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének megelőzése érdekében – közölte a La Libre Belgique című belga napilap.


Múlt héten jelent meg a fertőzés az országban - fotó: Pixabay

A napilap információ szerint Denis Ducarme belga agárminiszter javaslata alapján azon a mintegy 630 négyzetkilométeres területen, ahol szeptember közepén és azt követően a betegséget hordozó vaddisznókat találták, egészségi állapotuktól függetlenül minden sertést levágnának.

- Noha közel 4 ezer sertésről van szó, kivételes intézkedést kell hozni egy katasztrófa elkerülése és a belga húsexport védelme érdekében

- fogalmazott a miniszter.

Az Európai Bizottság üdvözölte a döntést, amely véleményük szerint az egész európai húsiparra nézve kedvezően hat majd.

Anca Paduraru bizottsági szóvivő egy hétfői brüsszeli sajtótájékoztatón kijelentette, az intézkedéssel „a belga hatóságok helyes döntést hoznak". Hozzátette, a sertéspestis elleni küzdelemnek uniós prioritásnak kell lennie, ugyanis a betegség az egész kontinens gazdasága számára fenyegetést jelent.

A belga illetékes hatóság egy héttel ezelőtt 63 ezer hektárra kiterjedő, fakitermelésre és erdőjárásra vonatkozó tilalmat vezetett be a fertőzéssel érintett régióban.

Célja, hogy a vaddisznók ne riadjanak meg, és ne vándoroljanak át más területekre, vagy akár a szomszédos Németországba vagy Luxemburgba.

Az intézkedés október közepéig marad érvényben.

Korábban az agrotrend.hu-n már olvashattak a belga helyzetről, amelyben kiderült, hogy már 11 ország függesztette fel a sertéshús importot Belgiumból.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.