2020.05.26., kedd , Fülöp,Evelin

Állattenyésztés

2019. május 31. péntek • 11:49

Kínában több százezer állatot kell leölni a sertéspestis miatt

A Népköztársaság ezért tonnaszám vásárolja a húst külföldről. A következményeket  a nemzetközi kereskedelemben is érzik.

A Kínai Sertéstenyésztők Szövetsége az ASP ellenőrizetlen terjedése miatt nemzeti válságról beszél. A sertéshús ára erősen emelkedik, ami tükröződik a nemzetközi kereskedelemben is.


fotó: pixabay

Az afrikai sertéspestis Kínában szinte az egész országban elterjedt.

A FAO adatai szerint a 33 tartomány közül 31-ben fedeztek fel fertőzött állatokat.

Kizárólag a nagy hizlaldák éltek túl. Több ezer állatot öltek le. Tehát kevesebb sertés van, és ez növeli az árat. Kínában a sertéshús egyharmadával kerül többe, mint februárban.

A Kínai Állattenyésztők Szövetsége most riadót fújt. A szövetség vezetője, Li Xirong, egy Wuhan városában tartott találkozón „nemzeti válságról” beszélt.

Ez azonban nemzetközi hatással is jár. Steffen Reiter, a Német Húsexport Szövetség ügyvezető igazgatója elmondta: "A nemzetközi elemzők előrejelzése szerint

Kínában a sertéshús termelése ebben az évben 20-30 százalékkal csökken, ami jelentős globális keresletet teremt a sertéshús számára.

Ezért Kína valószínűleg több sertést importál Németországból, mint korábban. Ez biztosítja a teljes kapacitás lekötését a tenyésztőknél, a henteseknél és a németországi érintett vállalatoknál, folytatja Reiter. "Átlagos években körülbelül 300 000 tonna sertéshús kerül kínai exportra, és várhatóan ez az érték majdnem kétszerese lesz ebben az évben."

A Kínából eredő nagyobb kereslet miatt a sertéshús ára valószínűleg Németországban is erősen emelkedni fog.

agrotrend.hu / Top agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.