2021.04.21., szerda , Konrád

Állattenyésztés

2020. június 23. kedd • 17:13

Kitört az afrikai sertéspestis (ASP) Lengyelország nyugati részén a háztáji gazdaságokban

Az afrikai sertéspestis kórokozóját egy háztáji gazdaságban fedezték fel 17 sertésen kimutatva, az ország Nagy-Lengyelországnak nevezett középső-nyugati területén.

Lengyelország új ASP kitörést jelentett a házi sertéseknél Lengyelország nyugati részén. Ratowice községben, a nagy-lengyelországi tartományban Lipno közelében egy 17 sertésből álló háztáji farmon jelent meg a betegség. A Pig Progress online portál jelentése szerint a falu 21 km-re keletre fekszik a legközelebbi vaddisznóknál azonosított sertéspestis esettől, és légvonalban kb. 125 km-re fekszik a német határtól. A gazdaság összes állatát hivatalos elrendelés alapján levágták - írja a TopAgrar.

Újabb ASP esetek házi sertéseknél Lengyelország nyugati részén (a kép forrása: top agrar Polska)

Negyedszer mutatták ki az afrikai sertéspestist (ASP) házisertéseken ebben az évben

Összességében ez a negyedik ASP-eset a házi sertéseknél Lengyelországban ebben az évben. 2020 elején a vírust már észlelték két nyugat-lengyel kereskedelmi sertéstenyésztő üzemben és egy Fehéroroszország határánál fekvő kisebb méretű gazdaságban Lengyelország keleti részén.

Az ASP 2019 novembere óta tombol Lengyelország nyugati részén, elsősorban a vaddisznók körében. Összesen három tartomány jelentette a betegség megjelenését: Lubuskie, Nagy-Lengyelország és Alsó-Szilézia.

A sertéspestissel fertőzött vaddisznók többségét (75%-át) Lubuskie tartományban találták, jelentette a Pig Progress. A tartomány közvetlenül Brandenburggal és Szászországgal határos.

A legközelebbi ASP eset csak tíz kilométerre volt a német határtól.

A három pozitív házi sertésállomány közül kettő volt Nagy-Lengyelország tartományban, ahol a legtöbb házisertést tartják Lengyelországban.

agrotrend.hu / TopAgrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.