FÓKUSZBAN

A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás

A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás

Élelmiszereink legyenek biztonságosak, egészségesek, kiváló

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) ...

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Állattenyésztés

2018. október 31., szerda • 12:48

Könnyen átvészelhetik a telet a madarak a Pilisi Parkerdőben

Egy madárvédelmi program keretében a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei harminc, számozott madárodút helyeztek ki a Pilismaróthoz közeli szelídgesztenyésben.

Az erdészek és a természetvédők együttműködésével létesített új odútelepnek már a közelgő télen is örülhetnek az áttelelő fajok. Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója tájékoztatása szerint a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közös program során, az egyébként is különleges fafajú erdő természeti értékét, jelentősen növelik az ott megtelepedő madárfajok - írja a kemma.hu.

Az odúk kihelyezése sok madárfajnak nyújt biiztonságot - fotó: pixabay.com

A huszonöt kisebb odúban jövő tavasszal várhatóan örvös légykapó, széncinege, kékcinege vagy csuszka rak fészket, az öt nagyobb odúban seregélyek telepedhetnek meg. Az egyes odúknak eltérő az elhelyezésük, ugyanis például a légykapók a fatörzstől távolabbi, szabadon lengő helyeket szeretik, a cinege fajok viszont a fatörzs melletti, biztonságosabbnak tűnő fészkelő helyeket kedvelik jobban.

Az erdészeti szakemberek és a természetvédők, közös madárvédelmi programjuk keretében, folytatják a térség madárvilágának megfigyelését. Például az új odútelep környékére tervezik a tavaszi madárgyűrűzési akciójukat is.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan nyomon követik a biztonságot kínáló fedél alá költő madarakat, így nagyon értékes információkat gyűjthetnek a térség madárvilágáról.

A felnyitható tetejű, így könnyen ellenőrizhető ládák nemcsak a tavaszi fészkelés idején, hanem már télen is nagyszerű szolgálatot tehetnek az erdő több élőlényének. Több faj egyede ugyanis remélhetően ide visszahúzódva vészelheti át a leghidegebb napokat. Az odúk a hosszú téli álmot alvó pelék számára is nagy segítséget jelentenek.

Harminc számozott madárodút helyeztek ki - fotó: kemma.hu

Szintén együttműködnek, az erdészek és a természetvédők a Pilisi Parkerdő természetes élőhelyeit veszélyeztető, úgynevezett inváziós fajok ellen. Napjainkra, az ismertebb fásszárú fajok mellett, a lágyszárúak is megtelepedtek több védett erdőterület szélein. A közelmúltban a szakemberek fokozottan odafigyeltek ezen fajok, például a japánkeserűfű és a selyemkóró visszaszorítására. Mészáros Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a gondokat okozó inváziós fajok terjedésének megakadályozásában jelentős szerepet vállalhat a lakosság.

Az idegenhonosként avagy invazív fajokként is emlegetett, jellemzően Ázsiából, illetve Észak-Amerikából származó növényeknek hazai viszonyok között gyakorlatilag nincs ellenségük, illetve fogyasztójuk. Ezzel párhuzamosan, létükre viszont megfelelőek számukra a termőhelyi viszonyok, ezért különlegesen hatékony szaporodási képességeiknek köszönhetően hamar eluralkodnak egy-egy területen.

A szakemberek szerint mindkét faj emberi közreműködéssel került a Kárpát-medencébe, és azon belül a Dunakanyarba is. Több ingatlanon izgalmasnak talált dísznövényként ültetik őket el a kertekben. Aztán innen úgymond kivadulnak, illetve nagyon sok esetben az erdő szélére szabálytalanul kihordott zöldhulladékba keveredve jutnak a védett területre.

A szakemberek alkalmanként – vélhetően tényekkel megalapozott – nagy vitákat folytatnak az egy-egy területre megérkező új inváziós faj hatásairól.

Abban többnyire egyetértenek, hogy nem mindegyike okoz gondot, de néhányuk komoly problémát jelent. Izgalmas, hogy a nem kívánt, sokrétű változások néha csak évtizedek vagy akár csak évszázadok múlva érzékelhetők.

Az viszont biztos, hogy embertársaink kevésbé szerencsés hányada bizonyos hatásokat, például a kaukázusi medvetalp okozta bőrgyulladást vagy esetleg a parlagfű kiváltotta pollenallergiát nagyon is közvetlenül megérzi, elszenvedi.

Az inváziós fajok terjedése miatti bevételkiesés vagy a visszaszorításuk költsége számszerűsíthető a mező- és erdőgazdálkodásban (is). Már kicsit több matekozás kell azon káros hatások összegzéséhez, amelyben már ott van egyes őshonos fajok visszaszorulása.

agrotrend.hu / kemma.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.