2022.11.29., kedd , Taksony

Állattenyésztés

2022. szeptember 01. csütörtök • 10:37

Könnyítettek a beruházási pályázatok állatlétszám tartási feltételein

A beruházási támogatásoknál mérsékelték a foglalkoztatásra vonatkozó szankciókat, valamint az állatlétszámtartáshoz kötődő jogkövetkezmény is módosult.

A Vidékfejlesztési Programban szereplő beruházási projekteknél bázislétszámot kellett meghatározni, amelyet a fenntartási időszak végéig fenn is kellett tartani. A kötelezettség be nem tartása sajnos teljes pénzvisszafizetéssel járt, ami azonban a napokban szerencsére megváltozott. Jelenleg az a szabály, hogy nincs feltétlenül teljes pénzvisszafizetési kötelezettség, ha nem teljesítik a vállalt bázislétszámot, ugyanis mostantól mérlegelési lehetősége van az Irányító Hatóságnak az egyedi esetek és tények figyelembevételével.

Fotó: wikimedia

Több gazdálkodó jelezte, hogy nem tudnak beszerezni annyi tömegtakarmányt, hogy az állatokat 1 éves koruknál tovább neveljék, a szaporulat pedig nem pótolja kellő ütemben az értékesítéssel járó kiesést, ezért nem tudják tartani a pályázatban vállalt létszámot.

Az augusztus 23. napján történt módosítástól kezdődően az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” című felhívásnál az állatlétszámtartási kötelezettségre fennáll az Irányító Hatóság egyedi mérlegelési lehetősége. Minden esetben kérjük, írásban jelezzék az Irányító Hatóság felé a kötelezettség nem teljesítésének az indokát.

agrotrend.hu / MÁSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.