2020.10.22., csütörtök , El?d

Állattenyésztés

2020. július 16. csütörtök • 07:38

Kopogtat a német sertésválság

Az, hogy ilyen válság még nem volt, nem újdonság. A német vágókapacitás hetede állt le, a sertések feltorlódnak, az ár szakad, a költségek megugranak és a jövedelem elillan. Erre jön a koronavírus összetett hatása, a sertéspestis és a foglalkoztatási modell bukása. Van miről beszélni!

Ami számunkra a legfontosabb: esik a sertések ára Németországban. Ez pedig ugyanezt hozza nálunk is. A helyzet válságos és nagyon összetett. Most, amikor itthon küszöbön van egy 50 milliárd forintos állattartó telepek korszerűsítése pályázat, nagyon nem mindegy, hogy értjük-e mi történik.

Amikor a legnagyobb leáll

Ha egy akkora üzem, mint a Tönnies leáll, az bizony nem pár napos, vagy hetes történet. Hosszú hónapokig hatással lesz a piacra. Amikor megy, hetente 140 ezer sertést vág! Az immár jóval több mint félmilliós kieső vágást pedig nem lehet hirtelen átcsoportosítani másik vágóhídra. Emiatt óriási zavar van a sertéspiacukon. A gazdák nem tudják hová tenni a torlódó állatokat, amelyek ugye esznek, túlsúlyosak, gyengébb minőségűek lesznek. A dominó pedig nem áll meg a német határon. A raktárak a koronavírus járvány keresleti megtorpanása miatt amúgy is tele voltak.

Pedig a sertéspestis eddig jó volt nekik

A sertéspestis közvetlenül ugyan még nincs jelen a német piacon, de piaci hatását tekintve már régen. Ez leginkább piaci lehetőségeket hozott a németeknek, és az általuk integrált országoknak, Dániának, Hollandiának, Belgiumnak. Az EU sertéshús exportja az év első négy hónapjában 8,2 százalékkal tudott emelkedni, szinte kizárólag a kínai szállítások 78 százalékos megugrása révén. A német sertéshús export 20 százalékkal emelkedett ebben az időszakban. Németország egy állandó vadkerítés építését tervezi a lengyel határra. Jelenleg az ehhez szükséges jogszabályi változásokon dolgoznak, hiszen az állat-egészségügyi törvényük nem engedi az állandó kerítések megelőző célra történő építését. A német szövetségi parlament ősszel szavaz a kérdésben. Kérdés, hogy addig a vaddisznókkal ki egyeztet. Az ugyanis a legrosszabb forgatókönyv, ha erre a válságra még a német exportpiacok bezáródása is megtörténik. Akkor az EU belső piacán kezelhetetlenné válna a sertéshús felesleg.

 

Már 10 kilométerre a német határtól is találtak fertőzött vaddisznót Lengyelországban

fertőzött vaddisznó (piros), házisertés (kék)

Tovább esnek az árak

Németországban a 25 kilogrammos malacok ára az elmúlt két évben hatalmas hullámokat vetett, 28 és 83 euró között változott. Jelenleg 55 eurón oldalaz, és félő, hogy ezt újabb lefelé tartó korrekció követi majd, hiszen a vágósertések ára kisebb pihenő után újra a mélybe vetette magát. Ez egyértelműen a piaci túlkínálat okozta sokk hatása. A legnagyobb vágóhíd talán egyetlen gyenge pontját találta meg a koronavírus. Ezt a rést a pajzson jogszabályilag szabályozva fogják befoltozni, de ezzel generálnak egy újabbat, tovább növelve a hatékonyság-növelési kényszert.

Forrás: http://www.ezg-huemmling.de

A hazai árak németektől való függése a szerződések szintjén csökkent ugyan az elmúlt hónapokban, azonban kétségtelenül érzékelhető most is. Ez a két grafikon lefutásában is kézzel fogható. A tovagyűrűző német válság tehát minket sem kerül el.

Mi lesz ebből?

  1. A német sertésszektor zsugorodni fog. A hentesek alkalmazottá válása jövőre jelentősen emeli a termelés költségeit, ami romló világpiaci versenyképességet jelent. Emiatt vagy több sertéshúst fognak az EU belső piacán, leginkább térségünkben eladni, vagy csökkentik termelésüket. A jelenlegi folyamatok inkább ez utóbbi irányába mutatnak, hiszen jövedelem híján a sertéstartók termelői kedve is romlik. A legrosszabb forgatókönyv pedig az, ha egy beteg vaddisznó ’beténfereg’ Németországba. Akkor exportkorlátozások jönnek, ami csaknem az egész EU sertéshúspiacát romba döntené. Kivételt talán a spanyolok jelentenének.
  2. A három említett ország, amely szorosan együtt dolgozik a német húsiparral, szintén termelés-csökkenés előtt áll. A sertésállomány csökkenése fel fog gyorsulni Európa északi részén, miközben Spanyolországban tovább emelkedik majd az állatlétszám az előttünk álló években.
  3. A koronavírussal összefüggésben felmerülő higiéniai többletköltségek tovább emelik a termelési költségeket.
  4. A nyugat-európai sertéshús feleslegek már úton vannak piacunk felé. Ez az amúgy is csökkent keresletnek talán jót tesz, de a sertésszektornak egy tőrdöfés.
  5. Meddig tart az árcsökkenés? Az Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzése szerint csak ősszel, az év végi keresleti hullámmal együtt fog érkezni a trendforduló a sertésárakban.
  6. Mit tegyen ilyenkor a magyarországi sertéstartó? A legfontosabb: ne várja tétlenül a verseny fokozódását, az árak mérséklődését. Leginkább az előre menekülés lehet a megoldás. Hatékonyságnövelés. Beruházás. A pályázati és a soha vissza nem térően kedvező finanszírozási környezet kihasználása. Remélhetőleg, az elmúlt mintegy egy év felvásárlási árai betömtek annyi lyukat a szektorban, képeztek némi tartalékot erre az esetre, hogy ezt a válságot is túlélje a szektor. Már rég nem a hazai sertésállomány jelentős emeléséről beszélünk, hanem a stabilizálásról, a versenyképesség növeléséről. Ehhez létkérdés egy olyan finanszírozó partner, aki a sertéspiac jelenében és jövőjében egyaránt otthon van.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.