2021.09.17., péntek , Zsófia

Állattenyésztés

2021. augusztus 05. csütörtök • 13:52

Körlevélben hívta fel a figyelmet a Nébih, hogy szállításra alkalmatlan állatokat ne rakodjunk

A NÉBIH július 27-i körlevelében felhívja az állattartók, az állatszállítók és a vágóhidak figyelmét, hogy az szállításra nem alkalmas állatok felrakodása és vágóhídra szállítása tilos.

Az állatszállítással kapcsolatos állatvédelmi és állategészségügyi szabályok megsértése az állatoknak felesleges fájdalmat és stresszt, az eladónak, a szállítónak és a vevőnek pedig veszteséget okoz, nem beszélve a szabálytalanságok nagy nyilvánosságra kerülése miatt bekövetkező botrányok ágazati szintű károkozásáról.

fotó: wikimedia

Amennyiben bebizonyosodik, hogy az állattartó telepről szállításra alkalmatlan állatot indítottak a vágóhídra, az állattartóval és a szállítás során közreműködő szolgáltató állatorvossal szemben szankciót kell alkalmazni.

A szállításra alkalmatlan állat szállításában közreműködő állatszállítót az engedélyt kiállító illetékes hatóságnak szankcionálni kell.

A vágóhidakon kiemelt figyelmet kell fordítani a szállítás során sérült, illetve a szállításra alkalmatlan állatokra. Fontos annak kivizsgálása, hogy az állat már a származási telepen, a szállítóeszközbe történő berakodást megelőzően sérült meg, (vagy szenvedett olyan betegségben, amely a szállíthatóságát kizárja), vagy a szállítás közben sérült meg, és így vált szállításra alkalmatlanná. Ugyanez az eljárás vonatkozik az úti hullákra, amennyiben az elhullás feltételezett oka, vagy az úti hullák száma (pl. baromfi esetén) állatvédelmi szabálysértés gyanúját veti fel.

Figyeljünk tehát oda, hogy csak szállításra alkalmas állatot rakodjunk, ez mindenkinek (a gazdának és a termékpálya valamennyi szereplőjének) közös érdeke!

Letöltés: 

PDF icon 1992-1_1.melleklet_-_vagohidra_erkezo_szallitasra_alkalmatlan_allatokkal.pdf

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.