2023.02.03., péntek , Balázs

Állattenyésztés

2022. november 02. szerda • 09:50

Közös érdek a haltermelés és a horgászat feltételeinek biztosítása

Fontos és közös cél a haltermelés fenntartása és támogatása, a halfogás lehetőségének biztosítása, de a karácsonyi halpiac beszerzési lehetőségeinek fenntartása is. Ezen célok teljesítése érdekében a MOHOSZ és a MA-HAL megállapodott az őszi haltelepítési célú halárakról, a telepítésekhez kapcsolódó horgászszövetség támogatási program elemeiről, továbbá az aszályvészhelyzeti operatív törzs munkájának további támogatásáról.

Idén a haltelepítés irányadó árainak meghatározása új módszertannal, két csoportban történt. A ponty I-III. nyaras korosztályai és a keszegfélék esetében a támogatási ár I. egyútt al a felső árkorlát is, így a támogatási rendszerben az ennél magasabb áron való beszerzés nem fogadható be, írta a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

A 3 NYARAS, ÚN. PIACI PONTY ÁRÁT 1450 FT/KG + ÁFA ÖSSZEGBEN RÖGZÍTETTÉK. A RENDKÍVÜLI HELYZET MIATT ENNEK A KOROSZTÁLYNAK A BESZERZÉSE IS TÁMOGATHATÓ LESZ.

A további, telepítésre támogatott halfajok esetében a támogatási ár II. nem jelent felső árkorlátot, de a támogatási rendszerben az árkülönbözet a támogatás alapjába nem számítható be. A támogatási árak a 100 km-es körzeten belüli szállítás költségét kötelezően tartalmazzák.

HALTELEPÍTÉSI TÁMOGATÁS A KISEBB EGYESÜLETEKNEK IS

A 2022. szeptember 15-től 2023. április 30-ig elvégzett telepítésekre vonatkozó támogatásokra a pályázati kiírásokat a MOHOSZ honlapján szeptember 15-ig közzéteszik. A rendkívüli helyzetre való tekintett el a ponty 3 nyaras korosztályának beszerzése is támogatható lesz, továbbá a horgászszövetség lehetőséget ad a kisebb horgászegyesületek részére a piaci ponty telepítésének támogatására is. A támogatási intenzitása nettó támogatási ár 30-40%-a, a maximális támogatás a kezelt vízterületek nagyságától és a szervezett ípusoktól függően 2 millió forint. A jelenleg aszállyal, kiszáradással vagy egyéb vis maior elemmel sújtott vízterületek halgazdálkodási hasznosítói az őszi pályázati beszerzést ezútt al 2023. április 30-ig, vagyis a remélt vízfeltöltődés után teljesíthetik.

TERMÉSZETVÉDELMI HATÓSÁGI ENGEDÉLLYEL GYÉRÍTHETŐ A HÓD AUGUSZTUS 1-TŐL. ENGEDÉLYEZETT A HÓD GYÉRÍTÉSE

Augusztus 1-jei hatállyal módosították a 13/2001. számú KöM-rendeletet. A módosítás értelmében, külön természetvédelmi hatósági engedély alapján az eurázsiai hód ugyanúgy gyéríthető és riasztható, mint a nagy kárókatona, a bütykös hattyú, a sárgalábú sirály, a sztyeppi sirály, a seregély, a hörcsög vagy a házi veréb, de csak akkor engedélyezhető a vadászata, ha az közegészségügyi okokból, légiközlekedés-biztonsági okokból, erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása végett, valamit közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében indokolt, természetvédelmi érdekeket nem sért, és más célravezető megoldás nincs. A hód vadászatakor ólomsörét használata tilos. A gyérítés október 1. és március 31. között végezhető, az engedélyezett eszközök és a módszerek azonosak a vadászható emlősfajok vadászata esetén alkalmazott akkal. A hód egyedi jelölésű származékának (pl. trófea, gerezna stb.) személyes célú tartása, hasznosítása, bemutatása engedélyezhető, ugyanakkor ezek adásvétele, cseréje, eladásra történő felkínálása és exportálása tilos. A hódgátakat szintén a természetvédelmi hatóság engedélye alapján lehet elbontani. További változás, hogy a nagy kárókatona gyérítése során már lehet használni 7,5 joule-nál erősebb, lőfegyvernek minősülő légfegyvert is, és nem csak röptében lehet elejteni.

agrotrend.hu / MÁSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.