2023.01.29., vasárnap , Adél

Állattenyésztés

2021. május 16. vasárnap • 15:37

Különleges marhaaukcióval zárult a hét

Három tucat tenyészbikát mutattak be pénteken egy somogyudvarhelyi telephelyen. Az aukción az angus, hereford, murray grey valamint galloway fajtájú állatokat meg is lehetett vásárolni.

Már a legkisebbeket is elvarázsolták a hatalmas tenyészbikák pénteken délelőtt a Rio Alto Kft. aukcióján. Igaz, inkább a simogatást választották az alkudozás helyett. Közel negyven állatot kínáltak az érdeklődőknek. – Vannak fiatal, egyéves tenyészbikák és több gulyára ráengedett is, mindegyik szarvasmarha andrológiai vizsgálaton esett át, így jó érzéssel tudom mondani, hogy sok borjú fog születni, feladatukat ellátják – mondta el Mihalecz András, a Rio Alto Kft. ügyvezetője. Az érdeklődők angus, hereford, galloway, valamint murray grey közül választhattak, utóbbi fajta még kevésbé ismert hazánkban - írja a sonline.hu.

fotó: pixabay.com

– Az ausztrál fajtát az országban, sőt Európa kontinentális részén elsőként hoztuk be – büszkélkedett a cégvezető. Mára hazánkban több száz egyed található, amelyek rendkívül jó alkalmazkodnak a változékony időjáráshoz. Mihalecz András bízik abban, hogy az Aberdeen Angus mellett nagyon kedveltté válik hazánkban a kiváló minőségű húsuknak köszönhetően.

A legfiatalabb tenyészbikák kikiáltási ára egymillió forint körül alakult, az állatok a tenyészet populációjának a legjobb tíz százalékából kerülnek ki.

– Szeretnénk elérni, hogy a vevő és az eladó ne az istálló sarkában egyezzen meg az állat megvételéről, ahhoz, hogy megfelelő presztízse legyen ez esetben egy tenyészbikának, erre egy árverezés a megfelelő. Külföldön külön show-t is rendeznek ilyenkor, amely rengeteg érdeklődőt vonz – mondta el Stefler József, a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének elnöke. Hozzátette: az aukcióra bocsájtott állatok öt hónapos teljesítményvizsgálaton esnek át, majd a küllemi bírálaton a testalkati pozitívumokat, negatívumokat vették górcső alá.

Kovács Attila Zoltán Gödréből érkezett és egy idősebb angus bikát választott ki, amelyet meg is vásárolt.

– Hétszáz-nyolcszáz kilós bikát vettem, amely már volt kint gulyán, bízom benne, hogy a saját állományunkat is gyarapítani fogja – tette hozzá a Gödrei MG Zrt. főállattenyésztője. De nem csak az állatokat lehetett megvenni, hanem egy kóstolót is tartottak Czigléczky Tibor chef közreműködésével.

– Angus kolbászból készítettem hot dogot, a forró bagettbe még pirított hagyma, mustár, ketchup és zöldségek kerültek, valamint marha szegyet három napig sós, borókabogyós, cukros pácba tettem, majd füstöltem és szuvidáltam, ez volt a másik fogás – sorolta a kínálatot a főszakács. Az angus marha húsa finom rostú és kiváló alapanyag steakekhez, pörköltekhez, de nyáron a grillezve is nagyon ízletes.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.