2023.06.02., péntek , Kármen, Anita

Állattenyésztés

2022. június 15. szerda • 17:11

Kutatják a növényvédő szerek méhekre gyakorolt hatását

A méhpusztulások okainak feltárása érdekében országosan egyedülálló kutatás indult a Baranya Megyei Kormányhivatal részvételével: különböző növényvédő szerek méhekre gyakorolt együttes hatását vizsgálják.

Az elmúlt években országosan – így Baranyában is – tapasztalható méhpusztulások, méheltűnések okainak feltárásának érdekében országosan egyedülálló kutatás indult, amelyhez a Baranya Megyei Kormányhivatal szakemberei is csatlakoztak. Cél a kedvezőtlen jelenség okainak feltárása, illetve hatékony szakmai támogatás nyújtása a méhészeknek a folyamat megakadályozása érdekében.

Fotó: bama.hu

A Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a méhpusztulást, -eltűnést kiváltó okok felderítése során felmerült, hogy a probléma forrása esetleg több – egyébként önmagában a méhekre nem veszélyes – növényvédő szer hatóanyagának a méhek környezetében való együttes megjelenése lehet. Ebből kiindulva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Baranya Megyei Kormányhivatal és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület egy eddig példa nélküli, közös kutatási projektet dolgozott ki, amelynek keretében kontrollált körülmények között – szabadföldön és laboratóriumban – vizsgálják négy különböző növényvédő szernek a méhekre gyakorolt együttes hatását.

A több elemből álló projekt szabadföldi vizsgálatát a Baranya Megyei Kormányhivatal készítette elő és valósította meg, az ehhez szükséges őszi káposztarepce-táblát a Szabadszentkirályi Zrt. bocsátotta rendelkezésre.

– A Gerde melletti területen a Baranya Megyei Kormányhivatal szakmai felügyelete mellett a kísérlet szántóföldi szakasza májusban lezárult. Jelenleg is folyik az itt gyűjtött méh-, illetve repcevirágminták laboratóriumi vizsgálata, majd ezt követően kerül sor az ökotoxikológiai értékelésre, a kísérlet eredményeinek megállapítására. Ezek ismeretében lehet majd dönteni arról, hogy szükség van-e további vizsgálatokra, intézkedésekre – közölték.

 

Veszélyt jelentettek a repcetáblák

A körülmények hatását vizsgáló komplex megközelítést megelőző statisztika nem éppen biztató. Tavaly tavasszal húsz vizsgált baranyai területből ötnél igazolódott be, hogy veszélyt jelentenek a méhekre.

A mintavételekre helyi méhészek jelzései alapján került sor, a vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, az adott növényállományok kockázatot jelenthetnek-e a beporzó rovarokra, méhekre. Az eredmény szerint öt esetben kellett a hasznos rovarok védelme érdekében elrendelni a növények megsemmisítését, a Baranya megyei hatóság haladéktalanul elrendelte az érintett repcetáblák felszámolását. A kimutatott növényvédőszer-maradék egyértelműen szabálytalan növényvédelmi technológia eredményeként jelenhetett meg.

agrotrend.hu / Baranya Megyei Hírportál, Wald Kata

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.