2019.10.21., hétfő , Orsolya

Állattenyésztés

2019. június 30. vasárnap • 15:19

Lehet e kertjeinkbe méheket telepíteni?

Lehet, de csak nagyobb méretű kert csendes zugába, ahol a méheket nem zavarják a látogatók és a méhek se zavarják a látogatókat, meg a háziakat.

Kivéve a rajzás idejét, a méhek békések, nem támadnak, de ha veszélyhelyzetben érzik magukat, akkor védekeznek; szúrásuk (nem csípésük!) néhány órán tartó duzzanatot, hólyagot, viszketést idéz elő, ami ecettel, petrezselyem zöldjével bekenve mérsékelhető. Ha a méhszúrás a szemet, az ajkat, a nyelvet éri, akkor ajánlatos orvoshoz fordulni segítségért - írja honlapján Bálint gazda.

A házi méhek telepítése dupla haszont hoz magával - fotó: pixabay.com

A házi méhek társadalmában munkamegosztás működik: a családban levő egyetlen királynő rakja le a petéket, gondoskodik az utódlásról; a dolgozók hordják a kaptárba a virágport és a nektárt, építik a lépeket, őrzik és takarítják a kaptárt és látják el a királynőt táplálékkal; a herék egyetlen feladata a királynő megtermékenyítése.

A házi méhek haszna kettős: nektárt gyűjtenek, amelyből mézet érlelnek (eredetileg a saját, téli ellátásukra) és a méhészek hasznára, de ezen kívül fontos szerepük van a gyümölcsfák és egyéb haszonnövények virágainak megporzásában. A leggazdagabb méhlegelőt az akácfák, a repceföldek, a napraforgó táblák, a virágzó hársfák, stb. adják.

A méhész a pergetéskor „szüretel”, takarítja be a saját hasznára a méhek által begyűjtött mézet, viaszt, propoliszt, virágport, stb. Ennek ellenében gondoskodik arról, hogy a téli pihenőre beszorult méhek a zimankós hónapokban se szenvedjenek hiányt, eteti a családot.

agrotrend.hu / balintgazda.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.