2023.06.09., péntek , Félix

Állattenyésztés

2016. december 16. péntek • 14:27

Lőttek a baromfinak? Madárinfluenza-helyzetkép

Tiszakürtön egy pulykaállományban újabb magas pathogenitású madárinfluenza előfordulását erősítették meg a szakemberek. A vadászoknak egyelőre nincs vadászati tilalom, a teríték is felhasználható.

Idén november elején Békés megyében tört ki a madárinfluenza, azóta Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben további baromfitartó gazdaságoknál állapították meg a betegséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.

2016. december 12-én Tiszakürtön egy pulykaállományban újabb magas pathogenitású madárinfluenza előfordulását erősítetté meg a szakemberek -  tájékoztatott az országos főállatorvos. Ezért valamennyi Jász-Nagykun-Szolnok megye területén található állattartóra vonatkozóan előírás, hogy baromfi csak zártan tartható, vagy amennyiben ez nem megoldható, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni. A madárhálóval a lefedett résznek, amelyre a baromfi kiengedhető, legalább az állattartó épület alapterületével megegyező nagyságúnak kell lennie.

A vadászoknak egyelőre nincs vadászati tilalom, a teríték is felhasználható, de a lőtt szárnyas vad semmiképp ne érintkezzék baromfival! Az érintett megyék: Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés.

Jelenleg elsődleges kitöréseket Szank, Kömpöc, Bócsa, Móricgát, Petőfiszállás, Kiskunfélegyháza, Tompa (Bács-Kiskun), Forráskút, Csengele, Szentes, Nagyfa, Kübekháza (Csongrád), Öcsöd, Tiszakürt (Jász-Nagykun-Szolnok), Biharugra (Békés); másodlagos kitöréseket Bugac, Csólyospálos, Kiskunmajsa, Kömpöc, Szank, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Tázlár, Pálmonostora (Bács-Kiskun), Öcsöd (Jász-Nagykun-Szolnok), Forráskút, Pusztaszer, Kistelek, Üllés, Ópusztaszer (Csongrád), Újkígyós, Csanádapáca, Dévaványa, Orosháza, Telekgerendás (Békés) településeken észleltek.

A vadaknál a tőkés réce (Hajdú-Bihar megye) és a bütykös hattyú (Komárom-Esztergom megye) érintett.

A kitörések körül felállított védő- és megfigyelési körzeteket a NÉBIH – a járványügyi helyzetre való tekintettel – Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében a minimálisan előírt 10 km sugarú körön kívüli területekre is kiterjesztette. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében a kitörések 1 km-es körzetében minden baromfit megsemmisítettek.

Valamennyi korlátozás alá eső területen belül, illetve az érintett területekről kizárólag azonnali vágás esetén engedélyezik az állatok kiszállítását, az élő baromfik minden egyéb mozgatását megtiltották. Mindemellett az országos főállatorvos az érintett területeken elrendelte a megerősített felmérő-szűrő vizsgálatokat, valamint a vadon élő madarak rendkívüli monitoringját.

Az ügyben hozott főállatorvosi határozatok és intézkedések, valamint az betegségben érintett területek és a védőkörzetek a NÉBIH folyamatosan frissülő madárinfluenza-oldalán érhetők el.

De nem csak Magyarországon, hanem a kontinens más országaiban is terjed a betegség. Így Svédországban, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Ukrajnában és Oroszországban is. Utóbbi két államból az EU megtiltotta a baromfihús-behozatalt.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.