2020.12.04., péntek , Borbála, Barbara

Állattenyésztés

2017. január 16. hétfő • 15:44

Madárinfluenza: tilos a baromfi szabadon tartása

Egyre nagyobb mértéket ölt a betegség terjedése Horvátországban, hétfőtől lépett életbe a szigorítás.

Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter egy nagygoricai (Velika Gorica) farmon jelentette be a tiltást, ahol megkezdődött hétfőn a szárnyasok elpusztítása. A tárcavezető szerint a vírus valószínűleg vándorló vadmadarakkal érkezett az országba. A rendelet – ami egész Horvátország területén megtiltja a baromfi szabadon tartását – addig marad érvényben, amíg a járványveszély el nem múlik.

A kár mértékét még nem lehet felmérni – Fotó: Pixabay

Egyes horvát hírportálok szerint a horvát mezőgazdasági minisztérium állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatala szombat este karantént hirdetett a Nagygorica melletti Sop Bukevski településen. Ott van az a farm, ahol a madárinfluenza erősen fertőző, H5N8 altípusának vírustörzsét diagnosztizálták elpusztult kacsáknál. A település három kilométeres körzetét veszélyeztetettnek minősítették. A helyszínt a rendőrség biztosítja, a belépés a farm területére tilos.

A fertőzött farmon mintegy 850 kacsa, 70 tyúk, valamint 3000 kacsatojás és 16 200 tyúktojás található. Az egész baromfiállományt elpusztítják, a tojásokat megsemmisítik.A mezőgazdasági miniszter minden érintett baromfi-tulajdonosnak kárpótlást ígért egy hónapon belül. Mindeközben négyszázezernél is több szárnyast öltek le eddig Bulgáriában.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.