2020.12.05., szombat , Vilma

Állattenyésztés

2017. január 26. csütörtök • 09:25

Madárinfluenza: újabb védőkörzetet jelöltek ki Bács-Kiskun megyében

A madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozása érdekében újabb védő- és megfigyelési körzetet rendelt el a megyei kormányhivatal, ezúttal érsekcsanádi központtal.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) H5N8 madárinfluenza megbetegedéseket állapított meg Érsekcsanádon. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal ezért az érintett állattartó telep körül 3 kilométeres védőkörzetet rendelt el, ami Érsekcsanádot, Sükösd déli és Baja külterületének északi részét érinti.

A hivatal emellett Fajsz, Dusnok, Nemesnádudvar, Rém és Csávoly területeit is érintve 10 kilométeres körben megfigyelési körzetet jelölt ki.

Lényegében mindkét körzet korlátozó intézkedéseket tartalmaz az állatok, emberek és járművek mozgása tekintetében, de a védőkörzetben a baromfik és termékeik mozgásának korlátozása szigorúbb, mint a megfigyelési körzetben. A hatóság mindkét esetben számba veszi a baromfitartó gazdaságokat, de a védőkörzetben klinikai vizsgálatot is végeznek, és gyanú alapján mintát vesznek. A védőkörzetre vonatkozó korlátozás a fertőzött gazdaság takarítása és fertőtlenítése után legalább 21 napig fenntartandó. A megfigyelési körzet esetében a határidő 30 nap.

A madárinfluenza tavaly november elején bukkant fel újra a magyarországi baromfiállományban. Először Békés megyében észlelték a megbetegedéseket, a fertőzés jelenleg már hét megyét érint. Legutóbb, múlt hét végén jelentették be, hogy Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megjelent a madárinfluenza egy-egy gazdaságban. 

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.