2021.11.28., vasárnap , Stefánia

Állattenyésztés

2021. február 18. csütörtök • 14:04

Magyar startup találmánya forradalmasítaná az állattenyésztést

Hordozható szaporítóanyag-bevizsgáló készülékkel forradalmasíthatja az állattenyésztést és a mesterséges megtermékenyítés folyamatát egy magyar ­startup.

Az Ongo Vettech készüléke idővel nemcsak az állatok, de az emberi örökítőanyag vizsgálatára is alkalmas lehet, így hozzájárulhat a csökkenő nemzőképesség globális problémájának megoldásához is, amely az állatvilágot is komolyan érinti – írja a Magyar Nemzet.

Az inszemináció, vagyis az állatok mesterséges megtermékenyítése nélkül ma nem képzelhető el versenyképes állattenyésztés – hívja fel a figyelmet az örökítőanyag gyors bevizsgálására alkalmas készülék fejlesztője. Felidézték: a legtermékenyebb hím egyedek kiválasztása ma még költség-, ember- és időigényes feladat a gazdaságoknak. A szaporítóanyag helyszíni bevizsgálására alkalmas találmány ugyanakkor új fejezetet nyithat a hosszú évtizedek óta alkalmazott tenyésztési módszerekben azzal, hogy a nehézkes és költséges laboratóriumi vizsgálatok az eszköznek köszönhetően elkerülhetővé válnak.

Eddig – alternatíva híján – nem lehetett kihagyni a szaporítóanyag laboratóriumi vizsgálatát, mivel a tenyésztési folyamat során elengedhetetlen a minőség gyakori ellenőrzése az elvárt eredmény érdekében.

Az Ongo Vettech készülékével a vizsgálatra azonnal, a gazdaságban vagy a tenyészetben is lehetőség van. Ez azért is fontos, mert további veszélyt jelent, hogy a szállítás során a változó körülmények miatt az örökítőanyag minősége is megváltozhat.

Fotó: Ongo Vettech

Az Ongo kompakt és könnyen kezelhető, mivel elegendő behelyezni a mintát, megnyomni néhány gombot, és a szakemberek gyorsan megbízható információhoz jutnak a szaporítóanyagról. Az eredmények pontosságát a bécsi állatorvosi egyetem, az Univetmed kutatói már hitelesítették.

A készülék jelenleg a szarvasmarha, a sertés, a ló, a kutya és a baromfi örökítőanyagának tesztelésére használható. A vállalkozásnak a találmány világszerte jelentős, eddig kiaknázatlan piaci előnyt jelenthet.

Magyarországon elsőként a kutyareprodukciós állatorvosi rendelők kezdték használni a berendezést, míg mára a sertés- és marhatenyésztési szakemberek is alkalmazzák.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.