2022.12.06., kedd , Miklós

Állattenyésztés

2022. július 18. hétfő • 10:01

Már egy hónapja nem találtak madárinfluenzás baromfit!

A madárinfluenza-járvány elleni sikeres védekezés eredményeként több mint egy hónapja nem mutatták ki a vizsgálatok a vírust a hazai baromfiállományban.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében június eleje óta nem fordult elő újabb megbetegedés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – a védőkörzet múlt heti megszüntetése után – július 15-én elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását.

Ezzel megszűnt hazánkban az utolsó, madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló terület is. Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján immár ezekből a megyékből is zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás – értesült a Nébih közleményéből az Agro Napló.

Fotó: wikimedia

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország legkorábban 2022. július végén nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát, vagyis csak ezt követően kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó ún. harmadik országokba.

A Nébih felhívja a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a könnyítések ellenére továbbra is fennáll a vírus behurcolásának veszélye, ezért a felelős állattartás, különösen a járványügyi előírások betartása továbbra is kiemelt jelentőséggel bír. 

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih tematikus aloldalán, ide kattintva.

agrotrend.hu / OTP Agrár

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.