2019.10.22., kedd , Előd

Állattenyésztés

2018. augusztus 27. hétfő • 11:50

Még nem tudni mi okozta az idei méhpusztlást

A szakértők szerint több tényező összhatásának következménye okozhatta a jelenséget.

A szövetkezeti formában megvalósuló együttműködés előnyeit, lehetőségeit méltatta Nagy István agrárminiszter a Méhészeti Szövetkezet alakuló ülésén - olvasható az Agrárminisztérium oldalán.


A miniszter szerint a magyar méz kiváló, GMO és antibiotikum-mentes termék - fotó: Pelsőczy Csaba (AM)

- Magyarországon 1 200 000 méhcsalád van és 20 000 méhész tevékenykedik, akik a szövetkezeti együttműködéssel nagyobb mennyiséggel tudnak megjelenni a piacon, és magasabb árat alkudhatnak ki - mondta Nagy István.

A miniszter szerint Magyarország a mostanihoz hasonló összefogással piacbefolyásoló tényező is lehet a mézpiacon, hiszen az itteni méhészek állítják elő a világ akácméztermelésének 80 %-át.

Nagy István hangsúlyozta, a problémákra csak az összefogás, az egységes értékesítés és egységes beszerzés jelenthet megoldást. Kitért arra is, hogy kampányokkal már az óvodás kortól ösztönözni kell a méz fogyasztását, és el kell érni az egy főre jutó két kilogrammos éves mézfogyasztást, hiszen elmondása szerint a magyar méz kiváló, GMO és antibiotikum-mentes termék.

Az idei méhpusztulásokról az elmondta, zajlik a mintagyűjtés és folytatódnak a laboratóriumi vizsgálatok, de még a kiváltó okot nem sikerült megtalálni.

A méhészek a napraforgónál a neonikotinoid típusú hatóanyagot tartalmazó csávázószerek használatára gyanakszanak, ám ezt a vegyszert már 10 éve használja a mezőgazdaság, de eddig soha sem okozott problémát, ezért több lehetséges okot is vizsgálnak.

Feltételezhetően több tényező együttesen vezethetett a méhpusztuláshoz.

2018-ban, az új vetési időszakra, ilyen vegyszerek használatára egyetlen engedélyt sem adott ki már a minisztérium.

agrotrend.hu / MTI-AM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.