Állattenyésztés
Gazdálkodás
Még nem tudni mi okozta az idei méhpusztlást
A szakértők szerint több tényező összhatásának következménye okozhatta a jelenséget.
A szövetkezeti formában megvalósuló együttműködés előnyeit, lehetőségeit méltatta Nagy István agrárminiszter a Méhészeti Szövetkezet alakuló ülésén – olvasható az Agrárminisztérium oldalán.
A miniszter szerint a magyar méz kiváló, GMO és antibiotikum-mentes termék – fotó: Pelsőczy Csaba (AM)
– Magyarországon 1 200 000 méhcsalád van és 20 000 méhész tevékenykedik, akik a szövetkezeti együttműködéssel nagyobb mennyiséggel tudnak megjelenni a piacon, és magasabb árat alkudhatnak ki – mondta Nagy István.
A miniszter szerint Magyarország a mostanihoz hasonló összefogással piacbefolyásoló tényező is lehet a mézpiacon, hiszen az itteni méhészek állítják elő a világ akácméztermelésének 80 %-át.
Nagy István hangsúlyozta, a problémákra csak az összefogás, az egységes értékesítés és egységes beszerzés jelenthet megoldást. Kitért arra is, hogy kampányokkal már az óvodás kortól ösztönözni kell a méz fogyasztását, és el kell érni az egy főre jutó két kilogrammos éves mézfogyasztást, hiszen elmondása szerint a magyar méz kiváló, GMO és antibiotikum-mentes termék.
Az idei méhpusztulásokról az elmondta, zajlik a mintagyűjtés és folytatódnak a laboratóriumi vizsgálatok, de még a kiváltó okot nem sikerült megtalálni.
A méhészek a napraforgónál a neonikotinoid típusú hatóanyagot tartalmazó csávázószerek használatára gyanakszanak, ám ezt a vegyszert már 10 éve használja a mezőgazdaság, de eddig soha sem okozott problémát, ezért több lehetséges okot is vizsgálnak.
Feltételezhetően több tényező együttesen vezethetett a méhpusztuláshoz.
2018-ban, az új vetési időszakra, ilyen vegyszerek használatára egyetlen engedélyt sem adott ki már a minisztérium.