2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Állattenyésztés

2022. január 19. szerda • 16:01

Megjelent a Magyar Állattenyésztők Lapja januári száma

Nehéz évet hagytunk magunk mögött és mozgalmas év elé nézünk. Jó volna már javuló tendenciákról beszámolni az új évben az állattenyésztőknek fontos piacokon!

Megkezdődött az új év és máris egy újabb járványhullám indult el, amely ismételten komoly megterhelést jelent majd az egészségügynek, a gazdaságnak és persze az emberek lelkének.

Pedig van elég bajunk az omikron nélkül is. A piaci folyamatokat szemlélve rövid távon még veszteséges lesz a sertéstartás és a tejtermelés is annak ellenére, hogy az árak elkezdtek lassan felfelé araszolni. Ahhoz, hogy ne fizessenek rá a kocatartók és hizlalók, a malac jelenlegi árát duplázni, a hízókét 20 százalékkal emelni kellene. A nyerstej év végi árát is legalább még 10 százalékkal kellene növelni ahhoz, hogy ne legyen veszteséges ez a tevékenység. Csökkent a tenyésztési kedv az állattenyésztők körében nemrég még irigyelt húsmarha ágazatban is. A juhászok nem panaszkodhatnak a bárány felvásárlási árakra, azok az új évben jól alakulnak, de továbbra is elkeserítő a gyapjú és a juhtej piac helyzete.

Közben a kormány – szerb mintára - februártól három hónapig hat alapvető élelmiszer, köztük a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8%-os UHT tej bolti árát befagyasztotta a 2021. október 15-i áron. Bízunk benne, hogy ez az intézkedés a vágósertés és csirke, valamint a nyerstej termelői árát nem fogja hátrányosan érinteni!

A távolabbi kilátások összességében már jobbak, hiszen például a krízis következtében a sertéshús előállítás csökkenni fog – legalábbis az EU-ban. Jó volna ugyanakkor, ha ez nem nálunk, a mi hazánkban, hanem ott következne be, ahol amúgy is túltermelés van!

Addig amig jobbra fordul a helyzet, túl kell élni, ami önerőből sokaknak nem fog menni, ehhez külső (kormányzati és banki) segítségre van szükség. Jó hír, hogy januártól a sertéstartók állategységenként 500 ezer forintig, tehermentes hitelt kaphatnak 3 vagy 6 éves futamidővel 150 vagy 200 millió forintig.

Választási év az idei. Április 3-án országgyűlési választások lesznek, május 20-án pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tartja a küldött- és a tisztújító választását. A most lezáruló ciklusban kiváló együttműködésben dolgoztunk a kamarával. Év elején újítottuk meg a partnerségi megállapodásunkat és a MAGOSZ-szal, valamint 16 szakmai szervezettel szövetségbe tömörülve ismét közösen indítjuk jelöltjeinket a májusi kamarai választásokon.

Az idei még átmeneti év, így a jogcímek érdemben nem, a közvetlen támogatások összegei pedig alig változnak. Amint arról már tavaly többször írtam, jelentősen emelkednek ugyanakkor a II. pillérből fizetett támogatások fajlagos összegei.

Két és fél éves előkészületek után a kormány benyújtotta az Európai Bizottsághoz a KAP Stratégiai Tervet. A 80 százalékos nemzeti társfinanszírozás révén 2023 és 2027 között az I. pillérből 3400, a vidékfejlesztési támogatások esetében 2853 milliárd forint lehívása válik lehetővé 2023-tól, a 2021-2022-re jutó 1500 milliárdon felül. A II. pillér forrásainak közel 60 százaléka fordítható majd gazdaságfejlesztésre. A Bizottságnak fél éve van a stratégiai tervek elfogadására. Ezután a nemzeti jogszabályokat kell megalkotni, továbbá felkészíteni a szakigazgatást és a gazdákat a 2023-tól induló új ciklusra.

Mozgalmas évünk lesz az már most látszik, csak az nem mindegy, hogy ki nevet a végén. Kívánom, hogy együtt tudjunk nevetni majd az év végén! Ezekkel a gondolatokkal kívánok minden Kedves Olvasónknak egészségben eltöltött, mosolyokban gazdag, vírusban szegény új évet!

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.