2020.05.27., szerda , Hella

Állattenyésztés

2019. november 07. csütörtök • 16:05

Megkezdődött az ellési szezon a Kőrös-Maros Nemzeti Parkban

2019. november 5- én megszületett az idei első magyar szürkemarha borjú Kardoskúton. A bika borjú érkezésével megkezdődött az ellési szezon, ami várhatóan február végéig fog tartani.

Jelenleg közel 300 nőivarú szürkemarha szaporulatát várjuk. Az ellési időszak kezdetével az állattenyésztési feladatok is megváltoztak. A legeltetés, és a telepi takarmányozáson kívül 24 órás folyamatos ügyeletet tartanak gulyásaink - írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

fotó: kmnp.hu

A nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek az ellés első jeleitől fogva felügyelik a jószágot, és az esetleges segítségnyújtást azonnal elvégzik. A magyar szürkemarha könnyen ellik, így az emberi beavatkozásra csak kevés esetben van szükség. A gulyások az ellést követően házi számmal látják el az újszülött borjakat, ami a későbbi azonosításukhoz elengedhetetlen.

A szürkemarha tehén nagyon ragaszkodik borjához, így kimondottan nagy figyelmet kell fordítani a gulyásoknak az újszülöttel történő feladatok elvégzésénél. Az újszülött szürkemarha borjak pirók színben jönnek a világra.

A borjak színezetében három árnyalatot különböztetnek meg a szakemberek: világos pirók, pirók, és sötét pirók. Ez a vörösesbarna színezet a vad ősöknek, és azok rejtőzködő életmódjának tulajdonítható. A borjak szőrzete 3-4 hónapos kortól folyamatosan világosodik, és 6 hónapos korukra érik el végleges, szürke színezetüket.

agrotrend.hu / kmnp.nemzetipark.gov.hu/

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.