2023.02.03., péntek , Balázs

Állattenyésztés

2018. december 01. szombat • 14:17

Megkezdték a szürkemarhák és a bivalyok teleltetését

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság állattartó telepein megkezdődött az állatok teleltetése.

A KMNPI három nagy állattartó telepén (Kardoskút-Sóstó, Montág-puszta, Dévaványa) több ezer magyar szürkemarha és házi bivaly teleltetéséről gondoskodunk - írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park a honlapján.

 
A teletetés megkezdődött, istállókba kerültek az állatok - fotó: pixabay.com
 

A legnagyobb telelőhely Dévaványán található, ahol mintegy másfél ezer jószág tölti a hideg évszakot. Tavasztól őszig ezek az állatok a nemzeti park különböző tájain legeltek, segítségükkel oldottuk meg a védett területek természetvédelmi kezelését.

A Dévaványán telelő szürkemarha-állomány a növendékeket, a tenyészüszőket és a vágóállatokat foglalja magában. Három helyszínen – a Szalai-tanyán, Réhelyen és a csikószíni telelőhelyen gondoskodunk ellátásukról.

A Dévaványa környéki legelőkről megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű gyepszénát és lucernaszénát gyűjtöttünk be, így táplálékuk bőven lesz. A tél folyamán a felnőtt egyedek csak szénát kapnak, a fiatalabb borjaknak azonban szükség esetén pótlásként abraktakarmányt is adunk. 

Az almozáshoz szükséges szalma szintén rendelkezésünkre áll. A karámokban pihenődombokat alakítottunk ki, amelyeken az egyre vastagodó trágya és alomanyag keveréke melegen tartja majd az állatokat.

A tél folyamán ahol lehetőség nyílik rá, ott időnként jártatjuk majd az állatokat, hogy mozgásigényüket kielégítsük. Ha eljön a tavasz, ismét kihajtjuk őket a friss, zöld legelőkre.

agrotrend.hu / kmnp.nemzetipark.gov.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.