FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Állattenyésztés

2018. május 10., csütörtök • 17:52

Megtippelni sem lehet, hogy hol a sertéspestis vége

Egyre több ország tiltja ki piacairól a magyar élő sertést és hústermékeket, az árak csökkenőben, vakcinázni nem lehet. A regionalizáció és a kereskedelmi láncok jelentőségéről Győrffy Balázs, a NAK elnöke beszélt az agrotrend.hu-nak

Az Európai Uniós állategészségügyi protokollnak megfelelően korlátozás nélkül szállítható az afrikai sertéspestissel (ASP) nem érintett magyarországi területekről az élő sertés, sertéshús, sertéshúsból készült termékek az EU területére, azonban a vírus miatt több ország - Oroszország, Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Ausztrália, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia pedig Heves megyéből - tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét.

A Nemzeti Agrárgzadsági Kamara (NAK) összefogást szorgalmaz, hogy az afrikai sertéspestis ne jelenjen meg a házisertés-állományokban, illetve minél kisebb kár érje az ágazatot a vírus esetleges terjedése esetén.

- A sertéstartók az állategészségügyi és járványvédelmi előírások szigorú betartásával vehetik elejét a vírus házi sertésekre való átterjedésének, emellett viszont az ágazati összefogás jelentőségét is hangsúlyozzák. Mit jelent ez a gyakorlatban?

- Azt, hogy sajnos a problémának még nem a tetőpontján vagyunk. Arra számítunk, hogy Németország és Szlovákia is hamarosan bejelenti a fertőzött státuszt, ami azért bír óriási jelentőséggel, mert Németország a legjelentősebb sertésexportőr Európában. És ha az a mennyiség, amit ők eddig a Távol-Keletre kivittek, benn ragad az Európai Unióban, akkor az

olyan túlkínálatot fog jelenteni, ami az árakra szabad szemmel láthatóan is hatást fog gyakorolni.

Itt lesz majd jelentősége annak - és ezért gondolom, hogy az ágazaton belüli és az ágazaton túli összefogásra is szükség van -, hogy hogyan leszünk képesek a magyar termékeket eljuttatni a magyar fogyasztókhoz.

Győrffy Balázs: Egy új nyugvópontot, egy új egyensúlyt kell találni - fotó: agrotrend.hu

- Mit mutat a sertéspiac aktuális helyzete? Még mindig importra szorulunk.

- Magyarországon továbbra sem állítunk elő annyi sertéshúst, mint amennyi a keresletet fedezné, de jó volna, ha elsősorban és elsőként a kereskedelmi láncok a magyar termékeket próbálnák meg eljuttatni a fogyasztókhoz. Ez egy nagyon érzékeny időszak lesz, azt gondolom, hogy lesznek feszültségteljes pillanatok, nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban. Vakcinázni sajnos nem lehet, és az országok nagyon határozottan tiltanak ki minket a saját piacaikról.

Az egyetlen lehetőség - amivel esetleg tudunk majd élni -, hogy ne az országot, hanem régiós szinten tiltsák ki a sertéstermékeinket.

Ez azt jelenti, hogy csak Heves megyéből nem lehetne szállítani. Van olyan ország, amelyik ezt már alkalmazza, de a többieknél erre egyelőre nincs mód. Készülünk arra, hogy egy kamarai delegációval elmenjünk azon országokba, amelyek jelentős felvevőpiacot jelentettek számunkra, hogy a regionalizáció mellett érveljünk és próbáljunk meg lobbizni. Bízunk benne, hogy sikerrel.

- Ahogy a beszélgetés elején említette, hogy több európai országban is várható a betegség felbukkanása.

- Ez egyelőre egy feltételezés, de azt látjuk, hogy például Németországban, amit ilyen szempontból a leginkább érdemes figyelni, hiszen nekik van a legnagyobb kihatásuk a magyar piac alakulására, ugyanazokat a piaci manővereket hajtják végre, mint a magyar gazdasági szereplők az elmúlt fél évben. Tehát ők is azt feltételezik, hogy előbb-utóbb lesz bejelentés. 

- A vírus és a már bevezetett korlátozó szankciók meddig éreztethetik hatásukat?

- Fogalmunk sincs. Ez a betegség Európában új keletű, ez nem a korábban már ismert sertéspestis, hanem annak egy másik verziója. Azt tudni kell, hogy

ahhoz, hogy a teljes mentességet bejelenthessük, két évig nem szabad újabb kitörést regisztrálni.

Nagyon sok olyan piaci lehetőségünk van, ami egy év tünetmentesség után nyitja meg újra a kapuit, de hogy ennek a kifutása mennyi lesz, azt egyelőre még megtippelni se tudjuk. Nyilván ez sokban függ attól is, hogy mennyire lesznek fegyelmezettek az állattenyésztők, a sertéstartók, de nagyon sok múlik akár a vadászokon, a természetjárókon, mindazokon, akik kapcsolatba kerülhetnek elhullott vadakkal.

Azt azért tudni kell, hogy a vírus valószínűleg nem vaddisznóról vaddisznóra került be Magyarországra, hiszen akkor nem Heves megyében realizáltuk volna az első kitörést, hanem valahol a keleti határ mentén. Abban bízom, hogy nem lesz országos szinten általános probléma a betegség. Az az öt eset, amit regisztráltak, mind egy helyről jön, tehát valószínűleg egy fertőzésnek a különböző lecsapódásait láttuk, de kíváncsian várjuk, és egyben aggódunk is, hogy mi következik.

- A sertéstartók mennyire ijedtek meg?

- Fokozott a hangulat, de az már látható, hogy az árakat inkább lefelé nyomja ez a változás. Az ilyenkor általános trend az szokott lenni, hogy enyhe emelkedés jellemzi a piacokat így a tavasz végén, a nyár elején, ezzel szemben most egy stagnáló vagy gyenge csökkenő tőzsdei árat látunk.

Sajnos a jelzések, amelyeket a felvásárlók, feldolgozók, illetve a kereskedők adnak a tartók irányába, egyértelműen a csökkenést vetítik előre.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.