2019.07.18., csütörtök , Frigyes

Állattenyésztés

2019. június 30. vasárnap • 12:39

Mi lesz az EU húsmarha ágazatával?

Úgy tűnik végső fázisába lépett az EU és a Mercosur országok (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) közötti szabadkereskedelmi megállapodás előkészítése.

A Bizottság elnöke és a kereskedelmi, valamint a mezőgazdasági főbiztos bejelentették, hogy minden akadály elhárult az EU történetének legnagyobb horderejű kereskedelmi megállapodása előtt, amelyet az Európai Parlementnek és a tagállamoknak kell majd ratifikálniuk (ez a folyamat mondjuk akár 2 évig is eltarthat) - írja az allattenyesztok.hu.

A megállapodás szerint nő a behozható hús mennyisége - fotó: pixabay.com

A megállapodás ipari oldalról nagyon kecsegtető, hiszen az uniós export döntő hányadát adó termékköröknél (autók, közlekedési eszközök, gépek, vegyszerek, gyógyszerek, ruhák, cipők) jelentős vámtarifa csökkentés lesz. Az EU mezőgazdasági termékeinek (pl. édességek, alkoholos és alkohol mentes italok, sajtok) exportja eddig, mindössze 5 százalékot tett ki a kivitelben, de arányuk a jövőben a kedvezőbbé váló feltételek miatt megemelkedhet.

A megállapodás szerint 99 ezer tonnával megemelik a kedvezményes (7,5%-os) vámtarifával behozható marhahúsok mennyiségét, annak ellenére, hogy a 2013 óta létező kedvezményes kvótát eddig még egyszer sem tudták a Mercosur országok teljesen kihasználni. Legjobban ez tavaly sikerült, amikor 86 százalékot értek el.

Az EU marhahús és élőmarha importjának közel 80 százaléka származott a Mercosur országokból tavaly és az elmúlt 15 évben 70 és 90 százalék között mozgott ez az arány.

A 99 ezer tonna az EU marhahús fogyasztásának 1,25 százaléka, amit 5 év alatt fokozatosan fognak elérni. A Mercosur országokból tavaly 270 ezer tonna marhahúst és élőmarhát importáltak az EU tagállamok. A baromfihúsokat (és cukrot) illetően is új, 180 ezer tonnás kedvezményes kvótát fognak 5 év alatt bevezetni. A Bizottság felkészült az esetleges piaci zavarok kezelésére, amelyre 1 milliárd eurót különített el.

A Bizottság Közös Kutatóközpontja által közzétett tanulmány szerint a Mercosur országokból érkező marhahús mennyiségének hirtelen növekedése az EU piacán akár 16 százalékos árcsökkenést is okozhat.

Az EU teljes Mercosur exportjának értéke 45 mrd euro volt 2018-ban, a Mercosur országok exportja az uniós tagállamokba pedig 42,6 mrd euró volt, tehát az EU külker mérlege pozitív.

Az EU-nak a szállítóeszközök (pl. autók), a gépipari, valamint a vegyipari és gyógyszeripari termékek kereskedelmében hatalmas fölénye van, amit igyekszik a megállapodásokkal kihasználni, ill. tovább növelni. A húsok és élőállatok aránya az import alig több mint 6 százalékát teszik ki.

Másik hír, hogy június közepén az EU Bizottsága arról számolt be, hogy 7 év alatt az USA-ból kedvezményesen beszállítható hormonmentes marhahús mennyiségét a jelenlegi 10 ezer tonnáról 35 000 tonnára emelik.

A fentiek alapján tehát a következő öt évben az EU marhahús piacára a korábbi években megszokott mennyiséghez képest 30-35 százalékkal több marhahús (és élőmarha) érkezhet Dél-Amerikából és az USA-ból. Ez a tagállamok összevont marhahús fogyasztásának 1,6 százaléka. Amennyiben sikerül megtartani a keleti piacokat és újakat szerezni, továbbá ha az európai marhahús presztízsét növelni tudjuk, akkor ez a többlet import nem fogja veszélyeztetni az európai marhatartók helyzetét.

Ennek érdekében az európai marhahús piaci pozícióját, közösségi források (pl. a Bizottság 1 milliárd eurós elkülönített keretének) bevonásával, erősíteni kell. A klímaváltozás okán egyre élesebb támadások érik a marhatartókat, és általában a húsipart, aminek döntő része szélsőséges nézeteket valló, fanatikus emberektől, illetve a mögöttük álló érdekcsoportoktól származik.

Ezek hatására a marhahús fogyasztás a tagállamok többségében inkább stagnál, vagy enyhén csökken.

Fontos lenne minél több ember figyelmét felhívni a kiegyensúlyozott, harmonikus táplálkozás jelentőségére, a húsok és állati fehérjék élettani szerepére, valamint arra, hogy az intenzív állattartás környezetterhelése 20-30 százalékkal csökkent az utóbbi 20 évben és ez a tendencia erősödni fog a jövőben, hogy egyre több állatjóléti szempontot tudnak a gazdák érvényesíteni, hogy a legeltetéses állattartás környezetvédő, széndioxid megkötő, tájkép megőrző és minőségi élelmiszert előállító tevékenység, amivel vidéki munkahelyeket tudunk megtartani.

Ha mindez sikerül, akkor nem lesz igazuk azoknak, akik az európai húsmarhatartás és marhahús termelés jelentős visszaszorulását vetítik előre a következő évekre.

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Fókuszban
Az afrikai sertéspestis miatt az egekbe szökik a hús ára

Az afrikai sertéspestis miatt az egekbe szökik a hús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények

Méhekre káros rovarirtót engedélyeztek

Méhekre káros rovarirtót engedélyeztek

A sulfoxaflor nevű, neonicotinoid alapú rovarirtót egyszer

SAATEN-UNION-hibridbúzák terméseredményei 2014-2018 között

SAATEN-UNION-hibridbúzák terméseredményei 2014-2018 között

A Magyar Kukorica Klub 2014 és 2018 júliusában öt-öt,

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.