2021.03.07., vasárnap , Tamás

Állattenyésztés

2020. július 15. szerda • 10:55

Miért robusztusabb néhány tejelő tehén?

A Hohenheimi Egyetem kutatói azt feltételezik, hogy a sejtek erőműveiben található az oka annak, hogy a tejelő tehenek mennyire fogékonyak a betegségekre. Az eredmények lehetővé teszik az anyagcsere jellemzőin alapuló tenyésztést.

Egyes tehenek természetüknél fogva robusztusabbak, mások pedig fogékonyabbak a betegségekre. Ennek az az oka, hogy az anyagcsere mennyire alkalmazkodik a test változó igényeihez. Az eltérő egyéni alkalmazkodóképesség oka azonban továbbra sem tisztázott. A részleteket jelenleg a stuttgarti Hohenheimi Egyetem két munkacsoportja vizsgálja. Ennek kulcsa valószínűleg a mitokondriumokban, a sejtek erőműveiben található meg. A tehenek és a bélbaktériumok közötti kölcsönhatás szintén szerepet játszik –erről számolt be az egyetem az egyik sajtóközleményében - írja a TopAgrar.

A kutatók azt vizsgálják, hogy a bélbaktériumok milyen mértékben gyakorolnak hatásta tejelő tehenekegészségére. (A képforrása: Eyb/Hohenheimi Egyetem)

Ahhoz, hogy elegendő tejet tudjon képezni, a tehenek anyagcseréjének drasztikusan meg kell változnia a vemhesség alatt és a borjú születése után. Rövid idő alatt sok energiát kell biztosítani a tejtermeléshez. Ugyanakkor a létfontosságú élettani folyamatokat továbbra is fenn kell tartani. Az ehhez szükséges energiát speciális sejtszervecskék, a mitokondriumok állítják elő.

Ezek a „sejterőművek” az oxigént, a cukrot vagy a zsírsavakat komplex láncreakciók révén nagy energiájú molekulákká alakítják. Ezeket használják fel a sejtek más anyagcsere folyamatokhoz, például a tej összetevőinek előállításához.

A projekt célja a metabolikus terheléshez való alkalmazkodás egyedek szerinti változatainak jobb megértése, a mitokondriális funkciók ebben játszott szerepének korlátozása, és a fiziológiai folyamatok hálózatának jobb megértése a nagyteljesítményű tejelő teheneknél. A tanulmány eredményei elsősorban olyan állatok tenyésztését segíthetik elő, amelyeknél a teljesítmény és a jó közérzet kombinálódik.

agrotrend.hu / TopAgrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.