2023.06.02., péntek , Kármen, Anita

Állattenyésztés

2020. február 01. szombat • 17:22

Mikor érez a csirkeembrió fájdalmat- a tojásban való ivarmeghatározás már késő?

A szakértők és az állatvédelmi aktivisták között egy vita merült fel, vajon mikor érez fájdalmat a tojásban lévő csirke.

A háttérben az új endokrinológiai ivar-meghatározás áll, a SELEGGT módszer a 9. naptól. Az érv: a csirkék leölésének ténye változatlan marad, ha a hímivarú tojásokat ezután csak egyszerűen kidobják- írja a Top agrar.


fotó: pixabay

Évek óta a csirkeembriók tojáson belüli ivar-meghatározását a hímivarú csirkék leölésének megoldásaként mutatták be.

Egy ideje a SELEGGT cég által használt endokrinológiai nemi meghatározási módszer iránt érdeklődött a média, amelyben a Rewe kereskedelmi vállalat is érdekelt.

Általában azonban a kormány nem részesíti előnyben a jelenleg szóban forgó alternatívákat, mint például a brojlerek, a kettős hasznosítású csirkék és az ivar-meghatározás a kikeltetendő tojásban, és így a piaci részesedésükkel kapcsolatos céljai sincsenek. Ugyanakkor úgy vélik, hogy

a leggyorsabb módszer a naposcsibék leölésének befejezésére az ivar-meghatározása a kikeltetendő tojásokban.

Amire senki sem számított igazán, az az állatjogi aktivisták kritikája a vizsgálat során. Nem lehet szó a teremtmény tiszteletben tartásáról, mondja Inga Günther, az Ökológiai Állattenyésztési Szövetség ügyvezető igazgatója a Süddeutsche Zeitung szerint. A tojást 21 napig keltetjük, a kilencedik napon az in-ovo módszerrel szexálnak, vagyis az ivar szerint szelektálnak.

"Bebizonyosodott, hogy a csirkeembriók már a hetedik naptól éreznek fájdalmat"

- mondja Günther. "Az állat él, szakszerűen kell megölni."

Dr. Brigitte Rusche, a Német Állatjóléti Egyesület alelnöke szintén úgy véli, hogy a tojásban lévő csibék fájdalmat éreznek.

"A tojáson belüli szexuális meghatározás elfogadható rövid távú megoldásként a csibék leölésének elkerülése érdekében, amennyiben az embrió fájdalomérzetét biztonságosan ki lehet zárni.

Ez azonban nem így van a Klöckner asszony által sokat dicsért endokrinológiai SELEGGT módszer esetében, mivel a tojásokat már nyolc-tíz napig keltetik. Ha a csirkék valóban fájdalmat éreznek a tojásban, akkor nem sok különbség van, ha a keltetés előtt vagy után ölik meg őket” - mondta.

Rusche ehelyett azt javasolja, hogy minden erőfeszítéssel

mozdítsák elő a spektroszkópiai ivar-meghatározást a tojásban, és ezt a módszert, ami már  a keltetés negyedik napján használható,

minél előbb alkalmassá tegyék a sorozatgyártásra.

Ugyanakkor tisztázni kell azt is, hogy a tojáson belüli ivar-meghatározás csak technikai „megoldás”, amely nem oldja meg az alapvető problémát, nevezetesen a csirkék tojáshozamára vagy hizlalására irányuló rendkívül speciális tenyésztést. " Az egyetlen hosszú távú megoldás tehát csak a kettős hasznosítású csirkékhez való visszatérés” mondta Rusche.

Nem igaz, válaszolt a lipcsei kutatónő, Almuth Einspanier, aki kifejlesztette a SELEGGT módszert. "Bizonyított, hogy a tizenegyedik naptól kezdődően van fájdalomérzet és nem korábban."

A vita megoldása nem látható - és nincs olyan kedvező áron beszerezhető csirkefajta, amelyben mindkét nem egyformán hasznos.

agrotrend.hu / Top agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.