2023.05.30., kedd , Janka, Zsanett

Állattenyésztés

2022. augusztus 07. vasárnap • 07:55

Minden rosszban van valami jó

Meg kell gondolni mit nyerünk azon, amit vesztünk

Nyugat-európai tapasztalatok azt mutatták, hogy a nagy dózisú ZnO sikeres kivezetését követően nőtt a takarmány felvétel, amelynek következtében a malacok tömeg­gyarapodása és fajlagos takarmány felhasználása is javult. Ez különösen folyékony takarmányozási rendszerekben volt szembetűnő a ZnO rossz ízhatása miatt. 

Az esetek túlnyomó részében sikerült minimálisra csökkenteni az E. Coli okozta hasmenést és az ödéma betegség előfordulását. A legnagyobb kihívás azonban, hogy sok esetben a tömeggyarapodást és fajlagos takarmány értékesítést áldozzuk fel a biztonságért cserébe. 

Biztató eredmény, hogy a jól vezetett és magas állat­egészségügyi státuszú telepek – kb. 20% – képesek hasonló beltartalmú takarmányokat etetni ZnO kiegészítés nélkül és a teljesítmény is javul. Jellemzően ezek a telepek már korábban elkezdtek felkészülni az új szabályozásra, „előre menekültek”, jelenleg kiegyensúlyozottan élik meg az új helyzetet.

 

Hajlamosak vagyunk hinni benne, de önmagukban mindent megoldó bűvös porok pedig nem léteznek

A megoldás 360°-os látásmódot igényel

Sokan azt gondolják, hogy eljött a vég, ismét egy újabb csapás, amely miatt be kell zárni a telepet. De gondoljuk végig, a legtöbben ismerünk olyan sertéstartó vállalkozást, aki 20-25 éve készül meghozni ezt a döntést, de sohasem tette, hiszen megoldást mindig mindenre talált és pénzt is keresett.

Vallom, hogy az antibiotikum felhasználás korlátozása és a ZnO kivezetése rövid távon nehézségeket, de közép- és hosszabb távon jelentős előrelépést hoz a termelékenységben és állatjólétben egyaránt. Az új szabályozás hosszútávú előnye, hogy rákényszeríti a sertéstartókat arra, hogy jobban, kevesebb hibával dolgozzanak. 

Vegyük sorra mit is kell tennünk, ahhoz, hogy sikeresen dolgozzunk magas dózisú ZnO használata nélkül.

 

Együttműködés a telepen

 • A telepi szakemberek, a takarmány beszállítók és állatorvosok együttműködése elengedhetetlen.
 • Áldozzunk több időt a malacok megfigyelésére, a viselkedésük megváltozása egy korai jele a tartási, állategészségügyi körülmények romlásának.
 • Használjuk a termelésre vonatkozó adatainkat, elemezzünk és gondolkodjunk rendszerben. 

 

Management

Az alapok, ami nélkül biztosan nem fog menni:

 • Megfelelő takarítás és fertőtlenítés.
 • Koca fialás monitoring – gyorsabb fialási folyamat, több föccstej, kevesebb probléma és alacsonyabb elhullás.
 • Malac születési súlya.
 • Osztott szoptatás az első 48 órában az egyenletes föccstej felvétel érdekében.
 • Dajkásítási protokoll kidolgozása.
 • Lehetőség szerint kerüljük a malacok keveredését, a nagyobb csoportok kialakítása nagyobb stresszt okoznak a malacoknak és gyakrabban fordul elő elégtelen takarmányfelvétel. 
 • Nagyon fontos, hogy ne keverjünk különböző életkorú egyedeket. A választásnál nem csak a választási tömeg, de az életkor is meghatározó!
 • Az emésztőszervrendszer érettségi állapota kritikus faktor a sikeres választásban.

Választás előtti takarmányozás gyakorlati kivitelezése:

 • ZnO mentes malactakarmányozás a kocák takarmányozásával kezdődik, mely megalapozza a kolosztrum és a laktációs termelést.
 • A siker nélkülözhetetlen alapköve a malacok korai takarmányfelvétele, mely biztosítja a béltraktus érettségét és lehetővé teszi a választás utáni takarmányok emésztését. Az emésztetlen fehérjék jelenlétében megnövekszik az E. Coli mennyisége a bélben, amely gyulladáshoz vezet. Ugyanakkor a bélhám 4 naponta képes megújulni. 
 • Alacsony energiafelvétel – takarmányfelvétel – a bélbolyhok erodálásához vezet, amely a táplálóanyag adszorpciós felületének csökkenését jelenti. 
 • Választás előtt minimum 400 g száraz takarmány felvétel szükséges ahhoz, hogy érdemben csökkentsük a kockázatokat. Minél több takarmányt vesz fel a malac választás előtt, annál zökkenőmentesebb lesz a választás. Minél korábban választjuk a malacokat, annál nehezebben tudjuk őket felkészíteni a zökkenőmentes választásra.

Választást követő takarmányozás:

 • Kiválóan emészthető fehérjék használata elengedhetetlen. Minimalizálni kell az emészthetetlen fehérjék – táptalaj az E. Coli számára – mennyiségét a takarmányban. 
 • A zn mentes takarmányok jellemzően 15–17% fehérje tartalom között változnak. Az alacsony fehérje magasabb biztonságot jelent, ugyanakkor ne feledjük, hogy míg ez a választást követő első három napban előny, ezt követően már korlátozza a malacok növekedését, ezért a választást követő
  5 -7 napot követően célszerű váltani egy következő fázisra. Ebben az időszakban a malacok már könnyebben terhelhetők. 
 • Az előhasi kocáktól származó malacokat különítsük el, mert gyengébb immunstátusszal rendelkeznek és emiatt a növekedési potenciáljuk is kisebb. 
 • Támogassuk meg az első alomból származó és a növekedésben visszamaradt malacokat magasabb minőségű takarmánnyal – 500 g/malac – a választást követő első héten. Ez támogatja őket, hogy gyorsabban erőre kapjanak. 
 • Dolgozzunk ki ellenőrző listákat a kockázati faktorokról, amelyek vezetnek minket a termelési folyamaton, hogy biztosan ne felejtsünk vagy mulasszunk el semmit. Fejlett szoftverek elérhetők, melyek a feladatokat automatikusan kiosztják a kocacsoportok és utónevelő illetve hizlaldai batchek indulásakor. A telefonos applikáció pedig értesítés küld, hogy adott napon milyen feladataink vannak. 
 • Biztosítsunk tiszta vizet.
 • Használjunk alacsony fehérje és magas rost tartalmú, jól emészthető alapanyagokból formulázott választási takarmányt. Persze mindez relatív.

 

Használjunk minőségi prestartert

A minőségi malactakarmány ismérvei

 

Ízletesség
Az egészséges bélfóra kialakítása, a béltraktus felkészítése a választásra

A takarmány ízletességének alapfeltétele a jó minőségű, tisztított alapanyag. Enélkül nem létezhet sikeres választási takarmány. A korai takarmányfelvétel – minimum 400 g/malac választás előtt - kritikus fontosságú. A kocatej mellé, kiegészítésként adagolt tejpótló tápszerek és a korai malactakarmányok biztosítják, hogy a malacok bélrendszere kellően érett legyen a választás időpontjára. A sertés érzékszervei rendkívül kifinomultak az emlősök között a malacok nyelvén találjuk a legtöbb ízlelőbimbót. Fontos megérteni, hogy a sertés ízérzése teljesen más, mint az emberé. Többször bebizonyították a mesterséges édesítőszerek esetében, hogy míg az ember számára egy erős édes íz dominált, addig a sertés sokkal kevésbé érezte ugyanazt az ízt. 

Emiatt tisztában kell lennünk az egyes ízekre adott reakcióit a malacoknak és nem hagyatkozhatunk az emberi ízlelésre. Természetesen használhatunk ízfokozókat, amelyek felerősítik az alapízeket és ezáltal növelhetik a takarmányfelvételt. 

A sertés esetében vannak azonban veleszületett preferenciák is. Gabona-, fehérjeforrások, de akár szerves savak esetében is megfigyelhető ez. A preferált gabonaforrásokat tekintve, a lista elején és alján egyaránt találunk zabfajtákat. A rostok megválasztásával nagyon óvatosnak kell lennünk, kockázatot jelenthetnek ízletesség tekintetében az antinutritív anyagaik miatt.

 

Fehérje
Többféle alapanyagot, de keveset

A választás időszakában a malacok nem képesek megbirkózni a kizárólag szójafehérje alapú takarmányokkal, hiszen az általános állapotuk instabil. A jó minőségű, komplex választási takarmányok a hőkezelt szójafehérjék mellett egyéb feldolgozott magasan emészthető fehérjéket is tartalmaznak, mint pl. búza glutén, burgonyafehérje és kazein. Ezek az összetett formulák támogatják a malacokat a választás időszakában. 3-4 különböző fehérje alapanyag már nagy fokú biztonságot szolgáltat. 

Első „Ökölszabály”-ként használhatjuk, hogy a takarmányunk akkor tekinthető biztonságosnak, ha a fehérjeforrások össz. aránya nem haladja meg a 25 %-ot. Zn és antibiotikum-mentes választási takarmány esetében a 20 %-ot. 

Második „Ökölszabály”, hogy a malacok 50 g napi nyers fehérje bevitelig vannak biztonságban. Tehát egy, a választást követő 3. napon 350 g-os takarmányfelvételre képes genetika esetén a 14.5 % nyers fehérje már kockázatosnak tekinthető. 

 

D:\_Munkak\- - - DVD-re ARCHIV\- UBM\2022-06-09 UBM hírhozó Plus\WEB\dia-01.jpg

  LP = Alacsony fehérje;  HP = magas fehérje;  LP + E = Alacsony fehérje + E. Coli fertőzés;  HP + E = Magas fehérje + E. Coli fertőzés

1. ábra Takarmányfelvétel és bélsár fizikai állaga közötti összefüggés a választást követő első héten, 4 különböző kísérletben - alacsony fehérje (17.0) és magas fehérje (20 % fölött)

Amikor az állat immunrendszerét stimulálják a külső behatások, a takarmányban található aminosavak elsődlegesen védekező fehérjék előállítására fordítódnak. Az alábbi ábrán könnyen nyomon követhető, hogy mekkora különbség van az egyes fehérjék aminosav igénye között. 

D:\_Munkak\- - - DVD-re ARCHIV\- UBM\2022-06-09 UBM hírhozó Plus\WEB\dia-02.jpg

  Izom fehérje;   Haptoglobulin;   C reaktív fehérje;   Bélfal fehérje

2. ábra Különböző fehérjék – izom fehérje, immunreakció során termelt fehérjék (haptoglobulin, C reaktív fehérje) és bélfal fehérje aminosav összetétele a lysine százalékában kifejezve. Reeds és Jahoor nyomán (2001)

A választást követően, mint egy tipikusan immunrendszert érintő kihívást jelentő időszakban, a malacok aminosav igénye drasztikusan megváltozik. Az ideális aminosav arányokat nem növekedésre, hanem immunválaszra kell optimalizálnunk.

 

Rosttartalom
Oldható vagy oldhatatlan

A rostforrások legegyszerűbben oldhatóságuk alapján csoportosíthatók. Az oldható rostok gyorsan fermentálódnak és tipikus táplálékai a bélbaktériumoknak. A fermentáció termékei leggyakrabban illózsírsavak, amelyeket a malacok energiaként hasznosítanak. Továbbá a rostok megfelelő megválasztásával – prebiotikus rostok - hatással lehetünk a baktériumflóra összetételére, előnyt biztosíthatunk azon fajoknak, amelyek illózsírsav termelésük révén csökkentik a hasmenés előfordulását.

Ezzel szemben az oldhatatlan strukturális rost ellenáll az erjedésnek, és szinte teljesen érintetlenül ürül ki a szervezetből. A bélben való áthaladás során megköti a méreganyagokat és a káros baktériumokat, és stimulálják a bélfalat, ezáltal a perisztaltikát, megakadályozzák a bélsárpangást. Végeredményben az E. Coli felszaporodását. 

Végezetül, de nem utolsósorban említést kell tennünk a rezisztens keményítőkről, amelyeket élelmi rostnak kell tekinteni és hasonlóan az oldhatatlan rostokhoz a bél hátsó szakaszában fermentálódnak. Egyes alapanyagok túlnyomó részben oldható rostokat – pl. répaszelet, míg más rostforrások nagy mennyiségű oldhatatlan rostot – pl. pálmamagdara - tartalmaznak. Fontos megérteni, hogy a biztonságos választási takarmány, az említett rostokat megfelelő arányban tartalmazza, a klasszikus „nyers rost”, mint mérvadó táplálóanyag már nem szolgál érdemi információval. 

A választási malactakarmányoknak a kiválóan emészthető fehérjék, ásványi anyagok és energia mellett körültekintően megválogatott és előkészített rostforrásokat is tartalmaznia kell. Ez nem csökkenti a teljesítményt, épp ellenkezőleg, sokkal kiszámíthatóbb termelést eredményez.

 

D:\_Munkak\- - - DVD-re ARCHIV\- UBM\2022-06-09 UBM hírhozó Plus\WEB\dia-03.jpg

  fehérje 1, rost 1;  fehérje 1, rost 2;  fehérje 2, rost 1;  fehérje 2, rost 2

3. ábra Rost és fehérje kombinációja

Takarmány-kiegészítők

Kombináljunk okosan

A takarmánykiegészítők megválasztásánál elsősorban a természetes védekező mechanizmusok megerősítésére, az emésztés elősegítésére kell összpontosítanunk. Az alábbi kulcsfontosságú területekre kell figyelnünk:

 • Erősítsük a bélrendszer természetes védekező funkcióját
 • Tartsuk fenn a bélbaktériumok sokszínűségét és támogassuk az immunrendszert
 • Csökkentsük a takarmány pufferkapacitását és segítsük az emésztést

D:\_Munkak\- - - DVD-re ARCHIV\- UBM\2022-06-09 UBM hírhozó Plus\WEB\dia-04.jpg

4. ábra Presan FX hatása a bélbaktériumok sokszínűségére

 

Ivóvíz

Az elfeledett táplálóanyag

A malacok testének 70-80 %-a víz. Kritikus szerepet tölt be élettani folyamatokban, mint pl. testhőmérséklet szabályozása, emésztési folyamatok és kiválasztás. Az ivóvízfelvétel és a takarmányfelvétel elválaszthatatlanok. A napi vízfelvétel meghatározza a takarmányfelvételt és ezen keresztül a tömeggyarapodást. Alacsony átfolyási sebesség vagy kevés szopóka esetén a malacok esélytelenek, hogy elegendő vízhez jussanak. A kívánt vízfelvétel érdekében helyezzünk ki köretetőket, melyeket töltsünk fel tiszta, jó minőségű vízzel, adjunk hozzá elektrolitot. 

A víz mennyiség mellett legalább olyan fontos a hozzáférhető víz minősége. A vízvezetékek kiváló táptalajt jelentenek a patogének számára. Az alábbi ábra kiválóan szemlélteti, hogy milyen széles pH tartományban képesek túlélni a baktériumok, élesztők, penészek. A sikeres választás érdekében állítsuk be az ivóvíz pH-ját 4.5 – 4.0 értékre. Figyeljük a malacok reakcióját az alacsonyabb pH-ra. Amennyiben a vízfelvétel csökken, a magasabb értéket használjuk. 

Célszerű ellenőrizni a pH-t az istálló több pontján, mert a gyakorlatban használt adagolók nem elég pontosak és előkeverék készítése nélkül az alacsony és magasabb pH váltakozik az ivóvíz rendszerben. 

D:\_Munkak\- - - DVD-re ARCHIV\- UBM\2022-06-09 UBM hírhozó Plus\WEB\dia-05.jpg

5. ábra Mikrobák pH tűrése

AZ UBM FEED Zrt. a fenti elvek mentén fejlesztette ki Zn mentes takarmányozási programját. 

 

Sárközi Tamás
Sertés üzletágvezető

(X)

Agrárállások
 • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.