2019.06.16., vasárnap , Jusztin

Állattenyésztés

2019. január 05. szombat • 14:04

Mire fontos odafigyelni a téli madáretetésnél?

A téli madáretetés örömet okoz az embernek, s esetenként a túlélést jelentheti az apró cinegéknek, verebeknek, pintyféléknek.

Nem árt tudni, hogy az idejekorán elkezdett etetés inkább káros, mint hasznos, ugyanis elvonhatjuk a madarakat a természetes tápláléktól. Éppen ezért csak akkor kezdjük el etetni kis barátainkat, ha már valóban kemény hideg van, illetve hótakaró borítja a tájat - írja honlapján a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

A madarak nagyon kedvelik az olajas magvakat - fotó: pixabay.com

Leginkább a kistermetű madaraknak van szükségük etetésre, ugyanis az ő anyagcseréjük viszonylag gyors, így akár néhány órányi táplálékhiányos időszakban is annyira lehűlhetnek, hogy ez számukra végzetes is lehet. Legjobb, ha nagy energiatartalmú olajos magvakat, például ipari napraforgót teszünk ki nekik, de szívesen csipegetik az állati zsiradékokat, elsősorban sótlan, fűszermentes szalonnát.

A terített asztal vendégeit megválogathatjuk a feltálalt eleség típusával. Az olajos magot, állati zsiradékot elsősorban a cinegék fogyasztják szívesen. Ha búzát, szemes kukoricát teszünk az etetőbe, akkor verebek, gerlék és galambok egész hadát zúdíthatjuk magunkra.

Minél apróbbak a magok, annál apróbb madarakat csalnak az etetőhöz. Az etetéssel közvetve hozzájárulunk a ragadozó madarak, például a karvalyok téli táplálásához is, ők ugyanis a kisebb madarakat zsákmányolják.

Ne feledjük, hogy a fagyos időszakban ne csak enni, hanem inni is adjunk! Legjobb, ha meleg vizet teszünk ki, ami nem fagy be azonnal. Ha egyszer elkezdtük az etetést és népes madársereget szoktattunk a kertünkbe, ne hagyjuk abba, mert ezzel a pusztulásukat okozhatjuk!

A biokertészek jól tudják, hogy a madarak tavasszal jócskán meghálálják az etetést. Ha kertünkbe szoktatjuk őket (esetleg odúkat helyezünk ki), akkor tartósan megtelepíthetjük a cinegéket, verebeket, amelyek tavasszal, különösen a fiókanevelés időszakában rengeteg rovart és gyommagot megesznek, segítve ezzel a vegyszermentes gazdálkodást.

agrotrend.hu / kmnp.nemzetipark.gov.hu

Fókuszban
Szakmakóstoló hét agrárszakma népszerűsítő rendezvénysorozat gyermekeknek

"Szakmakóstoló hét" agrárszakma népszerűsítő rendezvénysorozat gyermekeknek

A tervek szerint a köztestület hosszú távon olyan

Magyarország természeti öröksége egyedülálló kincs

Magyarország természeti öröksége egyedülálló kincs

A kormány 2014 és 2020 között 38 milliárd forintot különített ...

Naturások figyelem!
Figyelni kell a NATURA 2000-es gyepterületekre vonatkozó előírások betartására

Naturások figyelem! Figyelni kell a NATURA 2000-es gyepterületekre vonatkozó előírások betartására

Mire figyeljünk a NATURA 2000-es gyepterületekre vonatkozó előírások ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.