2022.01.18., kedd , Piroska

Állattenyésztés

2020. november 10. kedd • 09:34

Módosult a jelölések használatára vonatkozó előírás

Módosul a születési tenyészettől eltérő létesítményben végzett hízlalást követően 12 hónapos koruk előtt belföldön vágásra kerülő juh- és kecskefélék jelölésére vonatkozó szabályozás.

Megjelent az Európai Bizottság (EU) 2020/1625 rendelete az (EU) 2016/429 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a szárazföldi állatokat tartó létesítményekre és a keltetőkre, valamint a bizonyos tartott szárazföldi állatok és keltetőtojások nyomon követhetőségére vonatkozó szabályok kiegészítéséről szóló (EU) 2019/2035 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet módosításáról - írja honlapján a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Az Európai Unió 2016/429 rendelete állapítja meg az állatra vagy emberre átvihető betegségek megelőzésére és leküzdésére vonatkozó szabályokat, mely rendelet részletes szabályozásokat tartalmaz többek között a juh- és kecskefélék azonosítására, unión belüli nyomon követhetőségére vonatkozóan. Fentieken túl az Európai Unió 2019/2035 bizottsági rendelete további kiegészítő szabályokat állapít meg, valamint eltérésekről rendelkezik a juh- és kecskefélék nyomon követhetőségére vonatkozó szabályokról.

Fotó: pixabay.com

A 2019/2035 rendelet jelenlegi szabályozása értelmében a 12 hónapos koruk előtt közvetlenül a vágóhídra szállítandó juh- és kecskeféléket legalább az állat egyik fülébe behelyezett hagyományos füljelzővel vagy hagyományos csüdszalaggal kell megjelölni. Azon juh- és kecskeféléket, amelyeket pedig nem szállítanak 12 hónapos koruk előtt közvetlenül a vágóhídra, a hagyományos füljelző mellett az alábbi jelölőeszközök valamelyikével is meg kell jelölni: elektronikus füljelző, vagy bendő bólusz, vagy befecskendezhető válaszjeladó, vagy elektronikus csüdszalag. További szabályozás, hogy azon juh- és kecskefélék esetében, amelyeknél az állatokat egy összegyűjtési műveletet vagy hízlalást követően egy ugyanazon tagállamban lévő vágóhídra szánják és levágásukra 12 hónapos kort megelőzően sor kerül, a jelölés egyetlen elektronikus füljelzővel is engedélyezett.

Tekintettel arra, hogy a hagyományos füljelző vagy a hagyományos csüdszalag megfelelő szintű nyomon követhetőséget biztosít abban az esetben is, ha a hízlalási műveletet követően különböző származási létesítményekből szállítják a 12 hónapnál nem idősebb juh- és kecskeféléket a vágóhídra, valamint, hogy az elektronikus füljelzővel történő jelölés jelentős pénzügyi terhet ró a juh- és kecsketenyésztőkre, felmerült az igény a 2019/2035 rendelet ezen szabályozásainak módosítására.

A most megjelent 2020/1625 EU rendelet módosító rendelkezései értelmében azon juh- és kecskefélék egyedeinek esetében, amelyeket a születési tenyészetükből hízlalás céljára egy másik létesítménybe szállítanak és a hizlalást követően 12 hónapos korukat megelőzően ugyanazon tagállamban lévő vágóhídon történik a levágásuk, megengedetté válik, hogy jelölésük hagyományos füljelzővel vagy hagyományos csüdszalaggal történjen.

A rendelet a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba, és annak szabályozásai 2021. április 21-től teljes egészében kötelezőek és közvetlenül alkalmazandóak valamennyi tagállamban.

agrotrend.hu / MÁSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.