2019.05.24., péntek , Eszter,Eliza

Állattenyésztés

2018. július 12. csütörtök • 09:59

Most már felnyitás nélkül is meghatározható a tyúktojás ivara

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) tudósai új, behatolás nélküli módszert dolgoztak ki a tojás termékenységének megállapítására, és a nemek meghatározására a tojásoknál, ami feleslegessé tenné a hímivarú csirkék leölését.

Amint azt az egyetem bejelentette, a TUM tudósok – Prof. Benjamin Schusser és Prof. Axel Haase – eljárása jelenleg szabadalmaztatás alatt áll. A módszer sajátossága, hogy a tojáshéjat, ellentétben más technológiákkal, ennél az eljárásnál egyáltalán nem kell megnyitni - nyilatkozta az egyetem. A mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) alkalmazásával a nembeli hovatartozás, és a termékenység állapota egyaránt kapcsolat nélküli és nem invazív módon határozható meg. Ez az embriót nem zavarja a fejlődésben, és így nincs belépési lehetőség a fertőzések számára a tojásban – írja a Top Agrar.

A tyúktojást nem kell többé felnyitni, hogy megállapítsák annak ivarát - fotó: pixabay.com

Az MRI olyan technológia, amelyet több millió alkalommal teszteltek a humán gyógyászatban, és nincs negatív hatása a szervezetre – hangsúlyozta az egyetem. Annak érdekében, hogy még a keltetés, ill. az inkubálás előtt meg tudják állapítani, hogy a tojás termékeny-e, a tudósok bizonyos mágneses rezonancia paramétereket használnak a tyúktojásoknál. A „deep learning” és a mesterséges intelligencia felhasználásával olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely az MRI-mérési adatok alapján meg tudja különböztetni a tojások termékenységi státuszát.

Az eddigi módszerek, például az átvilágítás, csak az inkubáció kezdete után tudja felismerni, hogy fejlődik-e embrió a tojásban. A terméketlennek ítélt tojásokat ilyenkor már meg kell semmisíteni, mert a törvény szerint a feldolgozóiparnak nem adható tovább.

Az új módszer esetén nem ez a helyzet, mert mindez a keltetés előtt megállapítható -  mondta Schusser és Haase.

Szerintük a termékenységi státus meghatározására megérett az eljárás, és a következő évben a prototípus telepíthető a terepi körülmények között végzett vizsgálatokhoz. Az ivar meghatározása szintén működik, de több kutatásra van még szükség a pontosság javítása érdekében – nyilatkozták a kutatók.

A prototípus keltetőbe telepítése előreláthatóan a következő két évben várható.

A tojások termékenységének és az embrió nemének meghatározására szolgáló mágneses rezonancia eszköz azonos, csak a képelemzést kell optimalizálni az adott feladathoz.

agrotrend.hu

Fókuszban
 Csütörtöktől NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow - Mezőfalván

Csütörtöktől NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow - Mezőfalván

A NAK és a MEGFOSZ közös erővel, május 23-24-én rendezi

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.