2022.11.27., vasárnap , Virgil

Állattenyésztés

2020. december 08. kedd • 11:19

Nagy a nyomás a magyar sertéshúspiacon

A német helyzet miatt már némileg olcsóbb lett a sertéshús, de a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke reméli, nem borítják rá az olcsó importot a magyar piacra.

Jelentős importnyomás jelent meg itthon a sertéshús piacán amiatt, hogy a sertéspestis németországi felbukkanása miatt nem fogadja a német sertéshúst Kína – mondta az InfoRádiónak a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Éder Tamás kifejtette: Németországban az EU egyik legnagyobb sertéshús-előállító országa és exportőre volt korábban. A németek által előállított mennyiség most beszorult az uniós piacra, ez okoz zavart. A helyzet néhány hét alatt 30 centes élőállat-árcsökkenést okozott itthon is.

Fotó: MTI

Túlkínálat alakult ki, ami nyomja a piacot. Ennek eredménye, hogy alacsony élősertésárak alakultak ki, amit kis késéssel a fogyasztói árak is követnek, vagyis árcsökkenés ment végbe - emelte ki.

Az elnök közölte: a magyar kereskedőkön nyomás van, mert az európai partnerek próbálják elhelyezni a beszorult, többleként megjelent húst az itthoni piacon is. Arra kérik a kiskereskedelmi láncokat és a fogyasztókat, hogy magyar sertéshúst vásároljanak. Úgy látja, a kiskereskedők eddig többnyire megfogadták a kérést, és nem borították rá az olcsó importot a magyar piacra, de ahogy a nyomás fokozódik, tartanak attól, hogy ez meg fog történni.

A hússzövetség elnöke azt mondta: a decemberi időszak kiemeltnek számít, ilyenkor megnő a sertéshúsforgalom, a magyar húsiparosok pedig remélik, hogy a kiskereskedők magyar húst fognak elsősorban értékesíteni, és a vásárlók is előnybe részesítik majd a magyar sertéshúst.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.