2021.01.21., csütörtök , Ágnes

Állattenyésztés

2019. október 25. péntek • 13:25

Nagy a sertéspestis kockázata

Létfontosságú, hogy megóvjuk a magyar házi sertésállományt az afrikai sertéspestistől – jelentette ki Nagy István. Az agrárminiszter az OMÉK helyszínén szervezett sertéságazati tanácskozáson elmondta, hogy a magyar kormány jelentős forrásokat biztosít a súlyos kór féken tartására, a kártérítések kifizetésére, új piacok megtalálására, az állatjóléti szempontok érvényesítésére. A rendezvényen a támogatási keretek mellett szó volt még a védekezési lehetőségekről, hatékonyabb érdekképviselet kialakításáról, új minősítő rendszer fejlesztéséről és a piaci folyamatokról.

Legfőbb feladatunk, hogy az élelmiszerlánc minden területén képesek legyünk garantálni a biztonságot. Csaknem 18,9 milliárd forint áll rendelkezésre az idei költségvetésben a sertéstartók állatjóléti többletvállalásainak támogatására – jelentette ki az agrárminiszter. Nagy István szerint létfontosságú, hogy megóvjuk a magyar házi sertésállományt az afrikai sertéspestistől, amihez jelentős forrást biztosít a kormány a nemzeti költségvetésből - írja az allattenyesztok.hu.

Komoly veszélyt jelent az afrikai setéspestis - fotó: pixabay.com

A hazai sertésállomány 2 millió 839 ezer egyedből állt június végén. 2019 első félévében a hazai élősertés-kivitel az előző évi mennyiséghez képest 42 százalékkal nőtt. Ennek egyik oka, hogy a Romániában kitört ASP miatt a szomszédos ország csaknem kétszeresére növelte a Magyarországról vásárolt sertések mennyiségét.

Ugyanebben az időszakban az ország élősertés-behozatala 18 százalékkal csökkent. Az idei év első felében értékesített sertéshús mennyisége és értéke egyaránt 34 százalékkal nőtt 2018 első félévéhez képest.

Az eddigieknél is fokozottabb figyelmet kell fordítani a járványveszélyre. Azt az értéket, amit közösen megteremtettünk, fenn is kell tudnunk tartani. Sajnos az afrikai sertéspestissel közép- és hosszú távon együtt kell élnünk – fogalmazott Horváth István. Az MSTSZ és a VHT elnöke hangsúlyozta: egyre nagyobb hangsúlyt kap a felelős állatt artás.

A járványvédelemben maximalistának kell lennünk. Nem csak magunkért vagyunk felelősek, hanem minden gazdatársunkért is. Egy rosszul védett telep az egész ágazatot nehéz helyzetbe hozhatja – hívta fel a fi gyelmet.

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.