2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Állattenyésztés

2021. augusztus 06. péntek • 12:28

Nehéz helyzetben a hazai állattenyésztés

Drágult a takarmány, drágul a nyers hús ára is. A termelők az állataikat jelenleg 30-40 százalékkal több takarmányköltséggel tudják csak felnevelni az egy évvel korábbihoz képest, jelenleg tehát nagyon nehéz helyzetben van a hazai állattenyésztés. Ennek ellenére az élő sertés felvásárlási ára nemhogy drágult volna, hanem lényegesen csökkent.

A sertés olyan állat, ami nem ismeri a közgazdaságtant, mondta dr. Reib­ling József, a faddi székhelyű Dunahyb Kft. állatorvosa, ügyvezető igazgatója. Amikor az élő állat felvásárlási ára lefelé megy, akkor a tartási költségek emelkednek, ez évtizedek óta így van, tette még hozzá.

fotó: pixabay.com

– Sajnos most a túlélés a lényeg és nem a profit szerzése. Állandó hullámvölgyben vagyunk, csak a jobb időszak 1,5 évig, míg a rosszabb időszak 4-5 évig tart, mondta még a szakember. Jelenleg négyszázhúsz forintot fizetnek kilójáért. Utoljára két éve volt ilyen alacsony az ár. A sertéstartóknak nagy választásuk nincs, vagy elfogadják ezt, vagy megtartják a disznót. Ez utóbbi nagy gondot jelentene, hiszen a telepeken nincs elég férőhely, és a túlsúlyos állatokért még kevesebbet fizetnének.

Jelenleg sertésből kínálati piac van, mondta Lengyel Lóránd, neki és a családjának Németkéren van telepe. Úgy tudja, a német állattartók miatt alakult így, a távol-keleti piacra nem tudnak szállítani, így az uniót árasztották el az élő sertéseikkel.

Emiatt ismét hullámvölgybe került a hazai piac, jelenleg egy kiló élő sertésért 410-420 forintot kínálnak. A tavalyi viszonylag jó év után ismét mélypontra került az ágazat.

Az okokat – vagyis, hogy miért csökkent az ár – az állattartók és a felvásárlók is keresik. Reibling József szerint kisebb a fogyasztás. Nemcsak a családok vásárolnak kevesebb húst, hanem az éttermek és szállodák is. Részben a kereskedők, részben a feldolgozók tartják magasan a bolti árakat, úgy látszik, nekik így is megéri. A feldolgozók, állattartók találgatják, meddig marad ez a helyzet. Abban bíznak, hogy előbb-utóbb ismét beindul a távol-keleti piac, akkor a sertésből felhalmozódó felesleg is megcsappan.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.