FÓKUSZBAN

Jó hibridválasztással és tőszámbeállítással a kukorica sem indul hátránnyal

Jó hibridválasztással és tőszámbeállítással a kukorica sem indul hátránnyal

A nem homogén területeken érdemes flexibilis csőtípussal ...

Így fordítható a barna erdőtalaj a termelők javára (+Videó)

Így fordítható a barna erdőtalaj a termelők javára (+Videó)

A barna erdőtalajoknak igen nagy a mezőgazdasági jelentősége, ...

Állattenyésztés

2017. október 10., kedd • 07:38

Nem csak az afrikai szamarak vannak veszélyben

A világ minden szamarát veszélyezteti, hogy Kínában egyre népszerűbbek a szamárbőrből készült termékek, és a szamárhús is. Sok helyen terjed a szamárlopás is.

A BBC tudósítása szerint mivel Kínában már eltűnőben vannak a szamarak, a kereskedők a világ többi részéről hurcolják el a kedves kis állatokat, hogy kielégítsék a keresletet – idézi az Index.

A legnagyobb veszélyben Afrika szamarai vannak. A kontinensen nem csak sok a szamár, de a tulajdonosoknak könnyen tudnak olyan összeget ajánlani, amiért könnyen megválnak állatuktól.

A kínai kereslet miatt az afrikai szamár ára sok helyen megduplázódott. Ez gondot okoz már csak azért is, mert sok szegény család a pillanatnyi pénzkereset miatt adja el háziállatát. Miközben ezeken a területeken a szamár elengedhetetlen a megélhetéshez: velük vontatnak, mezőgazdasági munkáknál használják őket, vagy szállítanak velük.

fotó:Pixabay

Sok helyen terjed a szamárlopás: A BBC beszámolt egy esetről, ahol egy kenyai farmer szamarát lopták el, hogy aztán megnyúzva találja meg szeretett állatát a közelben. A bőrét eladták, vélhetően a kínai felvásárlónak. A férfinek ezért most drága pénzen kell szamarat bérelnie munkájához.

Kínában a szamárbőrből készült termékeknek gyógyító hatást tulajdonítanak. Ehhez a szamárbőrből kifőzik a zselatint, amelyet edzsiaó néven, aranyáron, kilónként 388 dollárért árulnak. Ebből a zseléből készülnek a népszerű kínai termékek: falatkák, vagy olaj.

Az egyre növekvő igények miatt 1,8 millió darab szamár bőrét szállítják Kínába évente. A szamarak számára rémisztő hír, hogy az igény ennek több mint az ötszöröse: akár 10 millió darab is lehet. A károk miatt Uganda, Tanzánia, Botswana, Niger, Burkina Faso, Mali és Senegal már törvényt is hozott a szamárexport ellen.

fotó:Pixabay

Mindeközben Kenyában már három szamárvágóhíd is nyílt. Egy brit szamárvédő társaság szerint a szamarakat gyakran brutális módon ölik meg, éheztetik, hogy könnyebben megnyúzhassák őket, és sok eladott állat lopott.

agrotrend.hu / index.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.